Як платити менше аліментів? Підстави зменшення виплат

  1. Звернення до суду з вимогою про встановлення аліментних платежів у твердій сумі
  2. Укладення угоди про добровільну виплату аліментів
  3. Стягнення аліментів на дітей від наступного шлюбу
  4. Оскарження необхідності дитини в отриманні поточної суми аліментів
  5. Інші причини для зниження розміру аліментів
  6. Зменшення офіційного доходу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бажання знизити розмір виплачуваних аліментів аж ніяк не завжди викликано безстороннім бажанням батьків піти від відповідальності за змістом своєї дитини. Часто бажанням зменшення суми стягуваних аліментів передують цілком об'єктивні причини: наприклад, що впав рівень доходу, аліменти на дітей від другого шлюбу , Нецілим витрачання аліментів батьком-одержувачем.

Закон допускає кілька способів легального зменшення суми виплачуваних аліментів, якими активно користуються юридично підковані громадяни, в їх числі:

  • Заміна стягнення аліментів в частках від заробітку стягненням у фіксованій сумі;
  • Укладення угоди про добровільне надання утримання;
  • Виплата аліментів на дітей від подальшого шлюбу;
  • Оскарження потреби дитини в такій високій сумі аліментів або ж довести їх нецільове витрачання.
  • Особливі обставини, передбачені законом.

Нижче ми докладно розглянемо кожен спосіб, як платити менше аліментів на дитину.

Нижче ми докладно розглянемо кожен спосіб, як платити менше аліментів на дитину

У ряді випадків суд може зменшити аліменти на дитину.

Звернення до суду з вимогою про встановлення аліментних платежів у твердій сумі

Якщо аліменти у вигляді частки від всіх видів заробітку суттєво перевищують потреби дитини або прожитковий мінімум, платник має право вимагати через суд фіксації аліментів у вигляді заздалегідь визначеної суми.

Для цього необхідно подати відповідну заяву до суду за місцем винесення первісного судового акта про стягнення аліментів.

Заява повинна містити:

  • Найменування платника і стягувача, їх адреси;
  • Опис суті заяви: коли і в якому розмірі встановлено аліменти, що змінилося за цей період;
  • Обгрунтування необхідності призначення аліментів у твердій сумі з додатком підтверджуючих документів і описом всіх обставин;
  • Підпис, дата, додатки.

За підсумками розгляду суд вправі замінити аліменти у вигляді частки заробітку на тверду суму.

Укладення угоди про добровільну виплату аліментів

Нерідко буває, що дохід платника аліментів є досить високим і виплачується їм частка аліментів є зайвою для дитини. Інша ситуація: доходи платника нерегулярні, носять сезонний характер і в якомусь місяці він платить 2000 рублів аліментів, а в іншому, наприклад, 15000 рублів. Для збереження балансу і врахування інтересів не тільки дитини, але і батька, який виплачує зміст, допускається укласти з колишньою дружиною угоду про добровільну сплату аліментів.

Вкрай бажано зробити це до звернення з позовом до суду, так як, маючи на руках виконавчий лист, найчастіше позивач вважає за краще судовий порядок стягнення грошового утримання на дітей.

Але навіть якщо стягнення за рішенням суду вже відбулося, ніхто не заважає сторонам укласти цю угоду, але лише за умови, що виконавчий лист приставам або за місцем роботи платника не пред'явлено. В іншому випадку його доведеться спочатку відкликати.

Якщо другий батько сумнівається в ефективності такого механізму отримання аліментів, добровільне угоду можна (і потрібно!) Засвідчити нотаріально.

З нотаріальним угодою одержувач аліментів навіть у разі від ухилення від їх сплати може вимагати примусового стягнення в установленому угодою розмірі через службу судових приставів.

Стягнення аліментів на дітей від наступного шлюбу

Згідно із законом, на утримання однієї дитини покладається ¼ всіх доходів батьків-платника, тобто 25%. Але як бути, якщо крім дитини від першого шлюбу або ж поза шлюбних відносин, платник від подальшого спільного життя з новою дружиною має одного або декількох дітей?

Рішення одне: законна дружина платника, що є матір'ю його дітей, повинна подати до нього з вимогою про стягнення аліментів, незважаючи на спільне проживання в шлюбі.

Приклад: Чоловік має дитину від першого шлюбу, на якого стягується 25% або ¼ всіх доходів, однак від другого шлюбу він має ще двох неповнолітніх дітей. Якщо дружина звернутися до суду з вимогою про стягнення аліментів, з нього буде стягнуто більше ½ або 50% на трьох і більше дітей. При цьому, на кожну дитину буде належати не більше 16%, що істотно нижче. Чим якби аліменти сплачувалися тільки за судовим рішенням на першу дитину.

Порядок стягнення аліментів у шлюбі аналогічний процедурі стягнення аліментів при розлученні.

Оскарження необхідності дитини в отриманні поточної суми аліментів

У ряді випадків, у дитини може бути відсутнім потреба отримання аліментів в тому розмірі, в якому вони призначені судом або ж обчислені у відсотках від доходу.

Дуже часто аліментів, що виплачуються чоловіком, вистачає не тільки на гідне життя неповнолітнього, але і вельми багате існування його матері, часом навіть позбавляючи її необхідності працювати. У цьому випадку платник вимагати через суд зниження розміру аліментів з одночасним наданням наявних доказів, а заодно і зажадати від одержувача аліментів підтвердження цільових витрат на дитину.

На жаль, зробити це без юриста проблематично - за правилами цивільного процесу кожна сторона зобов'язана доводити лише те, що вказує в якості доказів в суперечці.

Інші причини для зниження розміру аліментів

Стаття 81 СК РФ допускає зниження розміру обов'язкових часткою від заробітку, якщо на те є особливі підстави або ж у зв'язку з матеріальним становищем сторін.

Судова практика сформувала такі підстави, прямо тягнуть зниження суми аліментів:

  • Придбання платником аліментів інвалідності 1 або 2 груп, що ускладнює виконання ним покладеного обов'язку;
  • Наявність додаткового доходу у неповнолітнього або ж майна, що дає дохід;
  • Проживання в будинку-інтернаті або ж іншій установі за державний кошт.

У разі раннього початку трудової діяльності неповнолітнім, платник має право вимагати скасування аліментів на дитину.

Всі ці обставини платник аліментів повинен підтвердити в своєму позові або ж клопотати перед судом про витребування документів, які він не має можливості отримати самостійно.

Зменшення офіційного доходу

Один з найпоширеніших, але при цьому сумнівних з точки зору закону і ризикованих способів зниження розміру аліментів, це зниження розміру офіційного доходу.

Всі розрахунки аліментних зобов'язань, встановлених в частці від заробітку, ведуться виходячи з офіційної суми доходу.

Приклад: якщо платник аліментів одержує офіційну зарплату в 10 000 рублів, а «сіру» - в розмірі 30 000 рублів, то для нарахування аліментів буде використаний лише підтверджений довідкою дохід - тобто 10 000 рублів.

Сумнівність цього методу в тому, що подібні дії можуть бути розцінені судом як приховування доходів, та й відповідальність за ухилення від сплати податків ще ніхто не відміняв. Одержувач аліментів, напевно знаючи або здогадуючись про таку схему зниження аліментів, нерідко звертається до суду з позовом про зміну способу обчислення аліментів на фіксовану суму. Але навіть тут є можливість вимагати від суду призначення аліментів у відсотках від прожиткового мінімуму в регіоні.

У будь-якому випадку, без допомоги професійного юриста великий ризик лише погіршити своє становище, намагаючись домогтися зниження аліментів настільки ризикованими способами. Досвідчені юристи МЦПД «Планета Закону» допоможуть вам захистити свої права і вирішити будь-які проблеми, пов'язані з нарахуванням і сплатою аліментів. Телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .

Але як бути, якщо крім дитини від першого шлюбу або ж поза шлюбних відносин, платник від подальшого спільного життя з новою дружиною має одного або декількох дітей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online