Квартири від КІК: орендне житло за програмою «Нурли жер» в 2018 році

  1. Чи змінилися умови видачі орендного житла в 2018 році
  2. Механізм реалізації орендного житла
  3. Як подати заявку на орендне житло
  4. Документи на орендне житло за держпрограмою
  5. Скільки коштують орендні «квадрати»
  6. Де здадуть квартири від КІК в 2018 році
  7. Як виглядають орендне житло від КІК

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2018 рік стане заключним роком будівництва та реалізації Казахстанської іпотечної компанією орендного житла. Єдиним оператором даного напрямку держпрограми «Нурли жер» залишаться місцеві виконавчі органи. У свою чергу КІК зосередиться на другому напрямку програми - субсидування іпотечних позик через банки другого рівня. А поки до кінця року черговики акіматів ще зможуть стати володарями орендних «квадратів» від КІК.

Як розповіли порталу про нерухомість kn.kz в прес-службі Казахстанської іпотечної компанії, з початку реалізації державних програм з 2015 року введення орендного житла з викупом у напрямку КІК в цілому по республіці становив 16,8 тисяч квартир (957,4 тис. кв. метрів). житло розподілено черговикам місцевих виконавчих органів у 20 містах, в Алматинській і Акмолинської областях. Для більш швидкого вирішення житлового питання в Казахстані КІК не тільки зводила квадратні метри, але і скуповувала за прийнятною ціною вже побудовану житлоплощу безпосередньо у забудовників. Так, були укладені договори на придбання готових квартир в містах Астана, Костанай, Кокшетау, Шім'ї, Тараз і Кизилорда.

«Нурли жер»: умови і ціни нової житлової програми >>>

Чи змінилися умови видачі орендного житла в 2018 році

У КІК пояснюють, що змін умов участі не планується У КІК пояснюють, що змін умов участі не планується. Як і раніше орендне житло з викупом реалізується черговикам, які перебувають на обліку в місцевих виконавчих органах (МІО), в порядку черговості, яка визначається відповідно до чинного житлового законодавства Республіки Казахстан, для наступних категорій:

  • багатодітні сім'ї;
  • неповні сім'ї;
  • сім'ї, що мають або виховують дітей-інвалідів;
  • діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків;
  • оралмани;
  • інваліди 1 та 2 групи;
  • державні службовці, військовослужбовці, співробітники спеціальних державних органів, працівники бюджетних організацій.

При цьому 50% житла реалізується особам з вищевказаних категорій, які перебувають у шлюбі не менше 3 років, які мають дітей (дитину), якщо вік подружжя не досяг 35 років (на момент подачі заяви на участь в програмі), а також неповним сім'ям, в якої дітей (дитину) виховує один з батьків, який не досяг віку 35 років, в тому числі розведений, вдови.

Житло буде реалізовуватися в оренду з викупом на термін до 20 років. Допускається достроковий викуп орендного житла.

Іпотека в Казахстані: що пропонують банки в лютому 2018 року >>>

Механізм реалізації орендного житла

Як тільки житловий будинок вводиться в експлуатацію, КІК інформує акімату міст про обсяги пропонованого до розподілу житла. Потім МІО публікує на власному інтернет-ресурсі або в ЗМІ інформацію про умови реалізації житла з вказівкою напрямку програми, категорій громадян, характеристик житла, місцях прийому документів, дату початку і завершення їх збору.

Акімату повинні сформулювати пули майбутніх орендарів в строк не пізніше 6 місяців з дня отримання інформації про умови реалізації житла.

Покроково процес реалізації житла по лінії КІК виглядає наступним чином:

  1. Місцеві виконавчі органи приймають документи, проводять відбір і ведуть облік учасників програми.
  2. Акімату направляють список відібраних кандидатів в КІК для оцінки їх платоспроможності і видають учасникам програми направлення із зазначенням площі орендного житла.
  3. КІК оцінює платоспроможність учасників програми протягом 7 робочих днів з моменту подання кандидатом напрямки МІО та повного пакету документів.
  4. Учасники програми в термін не більше 20 календарних днів з моменту отримання направлення пред'являють в МІО отримане від КІК повідомлення про оцінку платоспроможності.
  5. МІО з урахуванням підтвердженого учасником програми порога платоспроможності за типом обраній квартири відповідно до черговості формують списки орендарів житла і направляють дані списки учасників програми потенційних орендарів КІК для укладення договорів оренди.
  6. КІК укладає договори оренди з орендарями, і потім вони заселяються в квартири.

Іпотека «Нурли жер»: як отримати позику під 10% річних >>>

Як подати заявку на орендне житло

Подати заяву на орендне житло можна двома способами - через веб-портал електронного уряду або на паперових носіях принести в управління житла або житловий відділ акімату.

При подачі заяви через веб-портал електронного уряду такі документи, як адресна довідка, свідоцтво про народження дітей, про шлюб, смерть і т.д., вже є в інформаційних базах державних органів і вивантажуються автоматично до заяви учасника програми. Це дозволяє виключити утворення черг при прийомі заяв і документів, а також необхідність їх збору.

4 кроки для покупки квартири в новобудові >>>

Документи на орендне житло за держпрограмою

При подачі заяви на паперовому носії необхідно мати при собі наступний перелік документів: При подачі заяви на паперовому носії необхідно мати при собі наступний перелік документів:

  • документи, що засвідчують особу заявника та членів його сім'ї;
  • свідоцтва про укладення шлюбу (розірвання шлюбу), про смерть чоловіка / дружини, про народження дітей або заяву про те, що заявник в шлюбі не перебуває;
  • довідки про наявність або відсутність у заявника та постійно проживають з ним членів сім'ї житла, що належить їм на праві власності, або орендного житла з викупом на території Республіки Казахстан;
  • адресні довідки про реєстрацію заявника і постійно проживають з ним членів сім'ї за місцем проживання, що підтверджує проживання у відповідному населеному пункті;
  • довідка з місця роботи заявника (для I категорії осіб, зазначених у підпункті 3) пункту 1 статті 67 Закону РК «Про житлових відносинах»);
  • довідка, що підтверджує наявність інвалідності або важких форм деяких хронічних захворювань члена сім'ї;
  • відомості про постановку на облік потребуючих житло із зазначенням номера черговості на момент подачі заяви на участь в програмі;
  • довідка, що підтверджує отримання доходу заявником.

Як купити квартиру від Жілстройсбербанка за єдиною тарифною програмою «Баспана» >>>

Скільки коштують орендні «квадрати»

Вартість орендного житла в містах Алмати і Астана становить не більше 1120 тенге за квадратний метр, в інших регіонах не більше 924 тенге за квадратний метр.

Формула розрахунку щомісячного орендного платежу виглядає наступним чином:

площа квартири * вартість 1 кв.м житла, що орендується = щомісячний орендний платіж.

Щоб розрахувати суму виплат за 20 років оренди, необхідно:

щомісячний орендний платіж * кількість місяців = сума виплат.

Наприклад, в Алмати 3-кімнатна квартира площею 70 кв.м буде орієнтовно обходитися в суму 78 400 тенге в місяць. За 20 років сума виплат складе 18 816 000 тенге.

70 * 1120 = 78 400 тенге - щомісячний орендний платіж;

78 400 * 240 = 18 816 000 тенге - сума виплат за 20 років.

Наприклад, в Костанай за двокімнатну квартиру площею 68 кв.м потрібно буде щомісяця оплачувати 58 616 тенге, а за 20 років сума виплат складе 14 067 840 тенге:

68 * 862 = 58 616 тенге - щомісячний орендний платіж;

58616 * 240 = 14 067 840 тенге - сума виплат за 20 років.

Розрахунки приблизні, тому що остаточні цифри будуть відомі після введення будинків в експлуатацію.

Яку нерухомість можна придбати від Фонду нерухомості «Самрук-Казина» в 2018 році >>>

Де здадуть квартири від КІК в 2018 році

За інформацією прес-служби Казахстанської іпотечної компанії, відповідно до планових індикаторами програми житлового будівництва «Нурли жер» в 2018 році планується прийняти в експлуатацію 98,2 тис За інформацією прес-служби Казахстанської іпотечної компанії, відповідно до планових індикаторами програми житлового будівництва «Нурли жер» в 2018 році планується прийняти в експлуатацію 98,2 тис. Кв.м житла, або 1767 квартир в наступних регіонах - Актобе, Караганда, Уральськ , Костанай, Петропавловськ, Усть-каменогорськ, Алмати.

Як виглядають орендне житло від КІК

  • Квартири здаються в чистової обробки. В основному, це 1-, 2-, 3-кімнатні квартири площею від 30 до 80 квадратних метрів.
  • На підлозі ламінат, шпалери в основному тільки в спальних кімнатах, в інших - декоративна штукатурка.
  • У деяких об'єктах (наприклад, в будинку по вул. Кобланди в Астані) в 2- і 3-кімнатних квартирах - по два санвузли.
  • У всіх квартирах встановлені пластикові вікна.
  • Зручно те, що у кожної квартири є технічну шафу, куди виведені інженерні комунікації: квартирні лічильники витрати води, електроенергії, крани перекриття води. Під час ремонту можна відключати всі без шкоди для всього будинку. Також встановлено модульні лічильники, які дистанційно передають свідчення.
  • У кожній квартирі є нова сантехніка і кухонна плита.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online