Сертифікація косметики: 9 питань, які хвилюють всіх

  1. Процес отримання сертифікації косметичної продукції
  2. Свідоцтво про державну реєстрацію (СГР)
  3. 9. Сертифікація лікувальної косметики, БАД і побутової хімії - особливості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сертифікація косметики - питання, яке в рівній мірі є актуальним і для дистриб'юторів (постачальників), і для власників салонів краси, які хочуть пропонувати своїм клієнтам максимально якісний товар при наданні послуги або продажу препарату. З проханням допомогти розібратися в усіх тонкощах ми звернулися до менеджера по сертифікації сертифікаційного центру «Ростест Сибір» Марії Жуковської.

З 01 липня 2012 року в зв'язку з вступом в силу Технічного регламенту Митного союзу 009/2011 «Про безпеку парфумерно-косметичної продукції» на косметичну продукцію оформляється або Декларація ТР ТЗ, або Свідоцтво про державну реєстрацію ТЗ (СГР) (в залежності від виду продукції). До цього оформлялася декларація відповідності ГОСТ Р.

1. Чи є декларація на косметику обов'язковою?

Декларація та Свідоцтво про державну реєстрацію є обов'язковими документами, що підтверджують відповідність продукції вимогам Технічного регламенту.

Після отримання обов'язкових документів можна оформити добровільний Сертифікат відповідності ГОСТ Р. Якщо у виробника косметики, яку ви використовуєте в роботі, є цей сертифікат, це виділить вас серед конкурентів.

2. Особливості роботи з Митним союзом і роботи з імпортними виробниками косметики

Для власників салонів, які закуповують сертифіковану косметику, особливої ​​різниці немає. І в тому, і в іншому випадку потрібно точне відповідність нормативам і стандартам якості. Єдине, що відзначимо - декларації ТР ТС на відміну від Декларацій ДСТУ не завіряються печаткою органу з сертифікації, а завіряються тільки печаткою заявника.

3. Якщо сертифікат був отриманий до прийняття декларації про відповідність

Декларації ГОСТ Р, оформлені до набрання чинності ТР ТЗ 009/2011, були дійсні до 01.07.2014 р [I] .

Зараз для підтвердження якості в обов'язковому порядку необхідно мати декларацію / СГР на косметичну продукцію.

4. На який термін видаються документи

Сертифікація косметики може мати «термін придатності» на 1 партію: 1 рік, 3 роки, 5 років. Свідоцтво про державну реєстрацію оформляється на безстроковий період.

5. Які документи потрібні виробникам косметики для отримання декларації

Для отримання декларації необхідні:

  • установчі документи Заявника;
  • опис продукції: асортимент, область застосування, склад, марка або артикули;
  • етикетка або зразок маркування споживчої тари;
  • контракт з виробником (якщо Заявник не самостійно виробляє продукцію).
Сертифікація косметики - питання, яке в рівній мірі є актуальним і для дистриб'юторів (постачальників), і для власників салонів краси, які хочуть пропонувати своїм клієнтам максимально якісний товар при наданні послуги або продажу препарату

Процес отримання сертифікації косметичної продукції

Сертифікація косметики складається з декількох етапів:

  • надання всієї необхідної документації
  • надання зразків продукції для випробувань або надання протоколів випробувань від акредитованої лабораторії (якщо вони вже є у Заявника).
  • випробування продукції в лабораторії
  • видача готового документа і внесення його до реєстру на офіційний сайт Россаккредітаціі.

6. Які дані про виробника присутні в документі декларації

У декларації на косметику вказуються наступна інформація по виробнику:

  • найменування
  • юридична та фактична адреса.
  • Також зазначаються відомості Заявника:
  • найменування
  • юридична та фактична адреса
  • телефон факс
  • Адреса електронної пошти
  • ПІБ директора
  • основний державний реєстраційний номер.

Заявником та виробником може бути як одна і та ж організація, так і різні. Обов'язкова вимога - Заявник повинен бути членом Митного союзу (Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія).

Свідоцтво про державну реєстрацію (СГР)

Свідоцтво про державну реєстрацію (СГР) - це документ, що підтверджує відповідність продукції санітарно-гігієнічним вимогам. Воно обов'язково для деяких видів косметичної продукції, такої, як дитяча косметика, інтимна косметика, засоби для штучної засмаги, фарби для волосся, засоби для хімічної завивки, випрямлення волосся, пілінги, засоби для відбілювання зубів і т.д.

Оформляється Свідоцтво про державну реєстрацію на безстроковий період, до вступу в силу змін у законодавстві.

7. Кому видаються документи

Оформити Декларацію на косметику або Свідоцтво про державну реєстрацію може не тільки виробник, а й організація, яка закуповує і потім продає. Це можна зробити в двох випадках:

  • виробник не надає дозвільну документацію на вироблений товар;
  • продукція закуповується за кордоном, і у виробника немає документації, яка необхідна для ввезення і реалізації в Росії.

Адміністратор салону на першу вимогу (як перевіряючих органів, так і клієнтів салону) зобов'язаний пред'явити Декларацію / Свідоцтво про державну реєстрацію на використовувані косметичні засоби. Його можна замовити у постачальника або оформити самостійно.

Документ на сертифіковану косметику дозволить клієнтові упевнитися в якості продукції, на якій проводять процедури, а самим власникам салонів - звести до мінімуму ризики наслідків проведення цих процедур.

8. Де упевнитися в достовірності документа

Все Декларації на косметику (Митного союзу) вносяться до реєстру на сайті Россаккредітаціі . Свідоцтва про державну реєстрацію вносяться до реєстру Росспоживнагляду .

9. Сертифікація лікувальної косметики, БАД і побутової хімії - особливості

Якщо виробник косметики офіційно заявляє про її лікувальні властивості, косметика відноситься до продукції медичного призначення. У цей випадку вона підлягає медичної сертифікації і на неї необхідно оформити Реєстраційне посвідчення МОЗ. Ця процедура досить тривала, складна і вимагає великих грошових витрат.

Що стосується БАДів, на них також оформляють Свідоцтва про державну реєстрацію.

На побутову хімію оформляється Свідоцтво про державну реєстрацію. Якщо кошти в аерозольній упаковці, необхідно оформити Свідоцтво про державну реєстрацію та Декларацію ГОСТ Р. Декларація ГОСТ Р може бути оформлена на партію - 1 рік або 3 роки. Діє тільки на території Росії.

Підписуйтесь, щоб не упустити нічого важливого

[I] Відповідно до Рішення Комісії Митного союзу №799 від 23.09.2011 р - dirsalona.ru

1. Чи є декларація на косметику обов'язковою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online