Будівництво житлового будинку на землях сільгосппризначення

  1. Постанова Конституційного суду від 30 червня 2011 N 13-П про реєстрацію за місцем проживання на ЗЕМЛЯХ...

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ЗАКОН "Про САДІВНИЧИХ, городницьких об'єднання громадян" БУДІВНИЦТВО ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ НА землі сільгосппризначення.

Постанова Конституційного суду від 30 червня 2011 N 13-П про реєстрацію за місцем проживання на ЗЕМЛЯХ СІЛЬГОСП ПРИЗНАЧЕННЯ


Багато хто задає питання: чи можна будувати "котеджне" селище на дачних землях? Давайте разом розберемося в цьому питанні.
Ст. 81 Земельного кодексу РФ "Надання земель сільськогосподарського призначення для ведення селянського (фермерського) господарства та особистого підсобного господарства, громадянам та їх об'єднанням для ведення садівництва, городництва і дачного будівництва" вже зі своєї назви прямо вказує на можливість будівництва на дачних землях.
У п. 2. ст. 81 Земельного Кодексу РФ говориться: "Порядок надання земельних ділянок громадянам та їх об'єднанням для ведення садівництва, городництва і дачного будівництва встановлюється цим Кодексом, федеральним законом про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян".
У ст. 1, абзац 4 Федерального Закону "Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян" сказано: "дачний земельну ділянку - земельну ділянку, надана громадянинові або придбаний ним з метою відпочинку (з правом зведення житлової будови без права реєстрації проживання в ньому або житлового будинку з правом реєстрації проживання в ньому, господарських будівель і споруд, а також з правом вирощування плодових, ягідних, овочевих, баштанних чи інших сільськогосподарських культур і картоплі ".
У Земельному Кодексі РФ використовується термін "дачне будівництво", а ФЗ "Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян" термін "дачне господарство". На думку більшості юристів поняття "господарство" більш ємне і включає в себе крім усього іншого і "будівництво". Головною метою ведення "дачного господарства" є відпочинок громадян (!), Які мають право (але не обов'язок!) Займатися на дачній ділянці крім відпочинку вирощуванням плодових, ягідних, овочевих, баштанних чи інших сільськогосподарських культур і картоплі.
Законодавці не випадково розділили такі поняття, як "житлову будову без права реєстрації проживання в ньому" і "житловий будинок з правом реєстрації проживання в ньому".
Термін "котедж" і похідні від нього терміни "котеджне містечко" і "котеджне будівництво" останнім часом у всіх на слуху. За своїм змістом слово "котедж" відповідає юридичному поняттю "житловий будинок", який застосовується в багатьох федеральних законах, наприклад в ФЗ "Про особисте підсобне господарство", "Про іпотеку (заставі нерухомості)". Стосовно до будівництва на землях, виділених для ведення дачного господарства, ми настійно рекомендуємо керуючись ФЗ "Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян" при оформленні дозвільної та іншої документації для будівництва замість звичного слова "котедж" вживати юридично вивірений термін "житловий будинок з правом реєстрації проживання в ньому ", а замість словосполучення" котеджне містечко "- термін" дачне селище ". Хоча вживання словосполучення "дачний котеджне селище" теж цілком прийнятно.
Можна використовувати термін "дачне селище організованою забудови", а при оформленні дозвільних документів відразу передбачити, що "проект організації і забудови території дачного некомерційного об'єднання громадян" передбачає будівництво "житлових будинків з правом реєстрації проживання в ньому". По суті це і є "котеджне містечко" в звичному розумінні.
Багатьох потенційних покупців земельних ділянок, виділених для ведення дачного господарства (будівництва) відлякує ту обставину, що зазначені землі відносяться до категорії земель сільськогосподарського призначення та в зв'язку з цим нібито потрапляють під якийсь особливий контроль. Відповідь на ці сумніви дає ст.1 абзац 2 ФЗ "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", де зазначено: "дія цього Закону не поширюється на земельні ділянки, надані із земель сільськогосподарського призначення громадянам для індивідуального житлового, гаражного будівництва, ведення особистого підсобного і дачного господарства, садівництва, тваринництва і городництва, а також на земельні ділянки, зайняті будівлями, будовами, спорудами. Оборот зазначених земельних ділянок регулюється Земельним кодексом м російський Федерації ".
Як ми показали вище відповідно до ст. 81 Земельного кодексу РФ оборот земель, виділених для ведення дачного господарства, регулюється нормами ФЗ "Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян".

Таким чином на землях, виділених для ведення дачного господарства (будівництва) можна:
- будувати житловий будинок з правом реєстрації проживання в ньому, господарські будівлі та споруди;
- здійснювати будівництво як в індивідуальному порядку, так і через некомерційне об'єднання громадян у формі партнерства, кооперативу або товариства.
У висновку доречно зазначити, що ФЗ "Про садівничих, городницьких об'єднаннях громадян" з юридичної точки зору є добре опрацьованим і вивіреним законом. Видно, що депутати Держдуми при роботі над ним постаралися. Думаємо - це не випадково, так як за нашими спостереженнями значна частка елітних підмосковних "котеджних селищ" побудована саме на дачних землях.
У нашому випадку, 6 листопада 2009 року в кабінеті у керівника служби з контролю в області містобудівної діяльності Красноярського краю Костянтина Шумова відбулася нарада з нашого селища і з того моменту розпочато процедуру приєднання нашого селища до земель поселень д. Бугачево. Найближчим часом ми приєднаємося.
І ще: багато юристів і всі засоби масової інформації постійно говорять про те, що "Конституційний суд дозволив прописку на дачах", по-перше - інститут прописки в Росії скасований ще в 1991 році (зараз можлива реєстрація за місцем проживання), у других не на "дачах", а на садовій ділянці. Посилання на текст цього рішення наведено нижче, в ньому констатується факт можливості реєстрації на дачній землі.


Класифікатори видів дозволеного використання земель сільгосппризначення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online