Як перевірити геометрію кузова авто в домашніх умовах

  1. Як перевірити геометрію кузова
  2. застосування стендів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рідкісний водій в наш час зможе повністю уникнути ДТП за свій водійський стаж. Хоч невелика, але дотик завжди може трапитися. Будь-яке зіткнення з іншим автомобілем або перешкодою може викликати деформацію кузова. При деформації в результаті аварії порушується його геометрія. В результаті цього виникають перекоси в області розташування коліс, змінюються діагоналі, перекошуються прорізи дверей і рамки стекол. Погіршується пасивна безпека, керованість авто і його зовнішній вигляд.

уникнути ДТП

Після удару при ДТП в перед автомобіля доведеться робити завмер моторного відсіку. Якщо удар прийшовся в зад, тоді необхідно перевірити на геометрію багажний відсік. Після події удару в бік треба перевірити отвори. Щоб перевірити геометрію кузова своїми руками потрібно штангенциркуль, рейка і рулетка.

Потрібно розуміти, що правильну геометрію кузова співвідносять з точними розмірами автомашини, які зазначені в техпаспорті заводу-виробника.

Найважливіші нюанси при діагностиці це:

  • ширина передньої і задньої колії;
  • довжина колісної бази;
  • довжина лонжеронів;
  • габарити моторного відсіку;
  • габарити багажника;
  • габарити салону.

Як перевірити геометрію кузова

Для відновлення автомобіля необхідно володіти інформацією про стандартні розміри кузова вашої моделі автомашини, а також про місце знаходження контрольних точок для вимірювання. У досвідченого водія питання з перевірки геометрії авто не виникає - її завжди можна перевірити в домашніх умовах.

Для цього варто дотримуватися деяких рекомендацій:

  1. Відкриваємо і закриваємо акуратно всі двері, капот і багажник. Якщо вони не закриваються спокійно, значить порушена геометрія.
  2. Візуальний огляд дозволить виявити явні ознаки викривлення. Можна не просто оглядати візуально кузов і раму, а й обмацувати, щоб відчути складки. Необхідно знати, де перебуває передбачених конструкцією складок в місцях вигину деталей, щоб не переплутати їх з деформаційними. Вони можуть бути і ледве-ледве помітними і яскраво вираженими. Якщо на стеклах є вертикальні тріщини, значить зміщені стійки.
  3. Після перевірки цілісності на складки, потрібно перевірити правильність розміщення коліс. Контроль проводиться з використанням спеціального штангенциркуля. Якщо праве колесо розміщується інакше в порівнянні з лівим, значить є порушення.
  4. Вимірювання діагоналей проводиться масштабної рейкою. Контролюючі діагоналі повинні проходити через контрольні або базові точки. Вони повинні пройти через направляючі отвори рами далі до кріпленням. Візуально оцінюється симетричність отриманих діагоналей. Потім вважається відстань між точками з одного боку, потім протилежною. Отримані результати вимірювань повинні бути рівноцінними. Різниця даних показує на деформацію кузовний геометрії, яку доведеться виправляти кузовним ремонтом .
  5. Вимірювання рейкою починається з центральної точки підстави кузова або рами. Це місце простіше використовувати для початкової точки, тому що тут вкрай рідко щось порушується. Вимірюються довжини від центрального отвору під віссю кузова до базових точок. Діагоналі заміряються від точок рами до точок на передній і задній осі. На цьому етапі може знадобитися зняття деяких деталей. Масштабну рейку можна замінити звичайною рулеткою, але вона дасть велику похибку при вимірах.

Якщо ви не можете чомусь виміряти геометрію ходової частини в домашніх умовах, знайдіть рівну пряму автодорогу, на якій немає машин. Розженетеся до 50 км / год і відпустіть кермо на пару секунд. Якщо авто поїде в сторону - значить, порушена геометрія: в ту сторону в яку поїде - та й викривлена. Якщо поїде прямо, збільште швидкість до 90 км / год і повторіть цей маневр.

застосування стендів

Набагато легше перевірити геометрію кузова, якщо в наявності є стенд з посадочними місцями для базових точок. Кузов просто кріпиться на шаблон, а порушення фіксуються. Потім на стапелі проводиться правка.

Можна перевіряти геометрію за допомогою електронної системи. За цією методикою координати базових точок встановлюються інструментом з датчиком. Потім програма порівнює нові показники з вихідними від заводу-виготовлювача.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online