Нарачка за домување. Како да се опорави изгубена нарачка за стан

 1. Што да се стори во случај на губење на нарачката?
 2. Кои документи се потребни?
 3. Што да сторите ако има проблеми со новиот договор?
 4. Каде да се добие налог за стан
 5. Каде да се добие налог за стан, ако тоа е изгубено, и што треба да се приватизира станот?
 6. Што навистина е потребно
 7. Регистрација и враќање на договорот
 8. Нарачајте наплата
 9. Конфликтни ситуации

Содржина на статијата:

Што е налог за стан. Каде да се оди кога ќе се изгуби. Потребни документи за враќање на документот.
Налогот е документарна основа за стан, овозможувајќи му на правното лице да добие дозвола да се пресели во живеалиште. Овој документ мора да го чува сопственикот на имотот. Тој станува популарен во случај на каква било акција која вклучува промена на сопственоста на станот, приватизација, продажба, размена, донација.
Што е налог за стан

Што да се стори во случај на губење на нарачката?

Ако налог за стан е неповратно изгубен и неговото пребарување не го дава посакуваниот резултат, не паничи - ќе ви биде даден сличен сертификат. Губењето на овој документ не го лишува сопственикот на правото на престој или приватизацијата на овој простор за живеење. Според новиот закон со кој се уредуваат имотните односи со индустријата за недвижнини, копиите на налозите не се повторно издадени. Отсуството на овој документ не е критично, но ќе бара дополнително време и нерви.

За да се уверат и да ги документираат своите права на простор за живеење, тие треба повторно да добијат социјален договор за вработување. Целосно го заменува налогот за станот и има слично правни функции погоден за приватизација, продажба. Природно, процесот на приватизација или продажбата на стан е можен ако домувањето нема законски ограничувања.

Постои уште една опција како да се земе документ со помалку проблеми, но со мала веројатност за успех. Може да се обидете да ги добиете документите од компанијата што им служи на вашиот стан. За пријавата се поднесува барање за обезбедување на контролен талон до оригиналниот редослед. Се надеваме дека повеќе одговорни вработени работат во компанијата и ќе чуваат архива на сите потребни документи, во кој случај ќе имате среќа и ќе добиете билет во ваши раце наместо налог. Инаку, останува да биде задоволен само со потврдата дека купонот не е зачуван, може да биде корисен само во судски процес.

Кои документи се потребни?

Процес на обновување или преиздаване налог или било какви документи за станот е многу проблематично, вреди да се добие добра изложеност и трпеливост. Нашиот бирократски систем може да се "надмине" само со упорност. Затоа е неопходно да се работи владини агенции , собирање на листа на потребни документи за стан, како за продажба, така и за приватизација.

Првиот чекор е да се јавите во вашата локална администрација. Тие ќе ви кажат во детали кои документи ќе бидат потребни и каде ќе се применуваат. На истото место, закупецот пишува изјава упатена до раководителот на администрацијата, со цел да се обнови договорот за социјално изнајмување.

Пријавата е напишана во бесплатна форма со прикажување на причината за отсуство (загуба) на налог за стан. Тоа може да укаже на целта на договорот, на пример, процедурата за приватизација или донацијата. Листата на потребни документи е како што следува:

 • Извадок (комплетен) од куќната книга.
 • Помош од ОТИ.
 • Фотокопии од пасоши регистрирани жители.
 • Документи кои го потврдуваат вашето право на овој стан како што се сметки за комунални услуги.

По надминување на сите "пречки" и прибирање на бараната документација, доставувате пакет на документи до прва инстанца. Во рок од 30 дена (честопати може да се зголеми периодот поради вина на вработените) можете да добиете нов социјален договор за вработување.
По надминување на сите пречки и прибирање на бараната документација, доставувате пакет на документи до прва инстанца
Неопходно е да се земе предвид бројот на возрасните регистрирани во станот кој може да бара право на дел од имотот. Затоа, постојат потешкотии со издавање на потребните документи во една рака, за секој случај може да се бара документарен доказ за согласност на роднините. Во овој случај, нотарското полномошно се издава за правото да располага со имотот. Тој е координиран со сите заинтересирани лица, за кои се приложени заверени копии од пасоши. Слична постапка е карактеристична и за процесот на приватизација.

Што да сторите ако има проблеми со новиот договор?

Ако сè е во ред и договорот за изнајмување папка со документи во вас, тогаш врз основа на тоа имате право да го третирате станот на ваша дискреција. Ова е важен документ за приватизација или продажба, само ако е достапен можно е да се спроведат релевантните трансакции.

Ако не сте го обновиле договорот за изнајмување на стан, тогаш треба да знаете дека тоа е сосема незаконско. Одлуката може да поднесе жалба до судовите. Процесот ќе потрае многу подолго, но опцијата е дефинитивно победничка.
Ако не сте го обновиле договорот за изнајмување на стан, тогаш треба да знаете дека тоа е сосема незаконско
Во ситуација на одбивање да прифатите барање за социјален договор од непознати причини, според законот имате право да побарате писмено регистрирање на фактот на одбивање. Со него исто така ќе го освоите процесот со судски налог . Во судот, треба да го докажете фактот за користење на овој простор за живеење врз основа на налог, приватизација или купување на документи. Доказ и неоспорен доказ за вашата невиност се:

 • пасоши на сите возрасни жители со регистрирани информации за регистрација;
 • потврда од куќната книга;
 • извадок од личната сметка на станот;
 • сведоштвото на соседите кои ќе го потврдат фактот дека живеат во станот;
 • други аргументи кои ја потврдуваат законитоста на вашето воведување.

Одлуката на судскиот орган ќе ви овозможи да добиете договор врз основа на правна одлука, која никој не може да ја оспори. Откако ќе го добиете документот во ваши раце, вие ќе можете слободно да располагате со станот по сопствено наоѓање, за продажба, приватизација или донација.

Налогот за станот е документ кој дава право да се движи. Но, што ако нарачката е изгубена?

Каде да се добие налог за стан

Во случај да се изгуби налог за стан, тогаш во никој случај нема да го изгубите правото да живеете во овој стан. Во овој момент копии од нарачки не се издаваат на територијата Руската Федерација . Но, не грижете се, отсуството на налог нема да влијае на вашите права на просторот за живеење.

Во тој случај, ако само сакате да се смирите и да имате барем некој вид документ во вашиот стан, тогаш само треба да го обновите социјалниот договор.

Со цел да го обновите договорот за социјално изнајмување на вашиот стан, ќе треба да аплицирате за администрацијата на вашата област. Апликацијата е напишана во бесплатна форма, во која ја наведувате причината, во овој случај ќе ја изгубам нарачката. Тие исто така ќе ви објаснат кои документи се потребни од вас. Поточно, тие ќе бараат од вас:

 • Целосно извадок од куќната книга
 • Фотокопии од пасоши на сите кои живеат во овој стан
 • Сите документи кои го потврдуваат вашето право на престој, како што се сметки за комунални услуги

После тоа, во рок од 30 дена ќе добиете нов социјален договор за вработување.

Каде да се добие налог за стан, ако тоа е изгубено, и што треба да се приватизира станот?

Во овој случај, потребно е да се следи истата патека, која е опишана во првата варијанта. Ако сè е во ред и сте добиле социјален договор за вработување, тогаш врз основа на тоа можете да го приватизирате вашиот стан.

Ако не им се дозволи повторно преговарање за договор за социјално изнајмување за приватизација на стан, тогаш тоа е нелегално. Ова прашање е решен многу едноставно - треба да поднесете тужба пред суд. Со судска одлука ќе се изврши нов социјален договор за вработување и ќе можете да го приватизирате станот.

Секако, можете да приватизирате стан само ако овој простор за живеење нема ограничувања за приватизацијата.

Назад во советско време, потврда за правата на домување служеше како налог за него, од приватизацијата или откупувањето станбени недвижности без него тоа беше едноставно невозможно. Ако се изгуби таков документ, се поставува логично прашање за тоа како да се обнови налогот за станот, каде да се добие и каде се чуваат релевантните информации.

Налогот за неприватизиран стан беше главниот документ издаден од Извршниот комитет како дозвола да се пресели и да живее во соба. Тоа беше некаков вид на аналог на современите докази за сопственост на објект на недвижен имот, или, уште поверојатно, аналог на договор за социјално изнајмување. Денес, нарачката ја изгуби својата правна сила.

Во согласност со сите промени во струјата Домување законик На Руската Федерација, титула документи за општински имот сега стојат комерцијални договори социјални договори и договори бесплатна употреба . Истите документи содржат информации за станот. Вреди да се напомене дека комерцијалните договори не поставуваат ограничувачки услови, но се лишени од правото на извршување.

Почитувани читатели!

Нашите статии зборуваат за типични начини за решавање на правни прашања, но секој случај е единствен. Ако сакате да знаете како да го решите точно вашиот проблем - ве молиме обратете се во онлајн-консултантската форма на десно →

Тоа е брзо и бесплатно! Или да ни се јавите по телефон (околу часовникот):

Што навистина е потребно

За да склучите договор со кој се дава право на стан, мора да го посетите Секторот за домување со листа на подготвени документи:

 • Личен пасош и код за идентификација (на подносителот и членовите на неговото семејство кои ќе живеат со него);
 • Трудови кои го потврдуваат сродството меѓу горенаведените граѓани, кои ќе добијат дозвола за престој во станот;
 • Редот за простор за живеење, како основа за жалба - не е потребен, но го забрзува процесот на регистрација.

По проверка на доставените документи, информациите за барателот ќе бидат внесени во електронската база на податоци. Апликантот треба да очекува официјален одговор, кој ќе биде испратен во писмена форма. Со По проверка на доставените документи, информациите за барателот ќе бидат внесени во електронската база на податоци оваа предност ќе им се даде на поединци кои немаат сопствено домување, недвижен имот. Приходите што ги добива семејството на жалителот исто така ќе бидат земени во предвид.

При одобрување на апликацијата со лице знаци, по што тоа ќе биде можно. Редоследот неотповикливо се изнајмува. Ако граѓаните користат стан според формален договор за вработување, тие немаат права да приватизираат.

Регистрација и враќање на договорот

До денес, налозите за домување се заменуваат со многу различни договори. Значи, пополнување на документи за стан, налогот е променет во комерцијален или социјален договор за бесплатна употреба. Ако тоа не е таму или е изгубено, тоа ќе биде невозможно да се потпише договори, и затоа приватизира домување. Затоа, неопходно е да се реши проблемот со реставрацијата на налогот веднаш по неговата загуба, бидејќи во иднина процесот ќе стане уште покомплициран. Покрај тоа, да се земе дупликат во секое време нема да успее, бидејќи е потребно повеќе од еден ден да се добие.

Покрај тоа, да се земе дупликат во секое време нема да успее, бидејќи е потребно повеќе од еден ден да се добие

За да го вратите договорот, сторете го следново:

 • За да дојдете во одделот за одржување со барање да издадете копија од отстранливиот дел од купонот од изгубениот ред. Во оваа организација е складирана. Ако овој документ не е таму, тоа е, всушност, лицето добива одбивање да издаде копија, треба да побарате да дадете официјален сертификат дека билет недостасува.
 • Контактирајте ја локалната администрација населба на локацијата на станот, со изјава во врска со. Ако администрацијата одбие, одбивањето треба да се побара во писмена форма, бидејќи овој документ понатаму се упатува до судот за да ја оспори одлуката.

Нарачајте наплата

Да се ​​приватизира станбена општински стан , мора да дадете налог. Ако тој бил изгубен или оштетен, треба да се справи со неговото закрепнување. Овој документ прикажува информации за сопственикот на просторот за живеење и членовите на неговото семејство кои живеат со него и имаат право на тоа. Ако сопственикот наведен во нарачката починал, правото да се приватизира имотот поминува на неговите роднини. Постојат неколку опции за враќање на редот ако се изгуби:

 • Примени апликација за регионална администрација по локација неподвижен објект каде што се чуваат податоци за издавање на налогот, а има и записи од куќната книга, заедно со копии и агли на документи;
 • Доколку нема информации во регионалната администрација, треба да се внимава да изготви договор за социјално вработување.

За да потпишете договор  социјално ангажирање  исто така поднесе барање За да потпишете договор социјално ангажирање исто така поднесе барање. Одбивањето, ако не постои причина за тоа, мора да биде оспорено на суд.

Говорејќи за можноста за приватизација на стан за надомест, копија од нарачката може да се добие на одделот на миграционата служба во местото на живеење.

Конфликтни ситуации

Одбивањето, кое може да се добие при враќањето на вашите права во стан кога потерницата за него е изгубена, неопходно мора да има добра причина. Во зависност од нив, се определува што да се прави во секоја специфична ситуација.

Русија, Красноармейское

10.10.2017 во 16:12 часот

Здраво! Претходно, живеев во пансион за лицата со хендикеп. Сега живеам граѓански брак со една девојка во нејзиниот стан. Стан купи на породилен капитал . Но, сега третиот месец не можам да се регистрирам за тоа, бидејќи нема налог за станот. Само договорот за продажба. Каде што таа и две деца се регистрирани. Значи, тоа не прави никаква разлика за мене само пансион зема 75% од пензијата. И каков вид на казни се соочува МФЦ? Во моментот немам регистрација. И за тоа сакаат да ме казнат? Но, тоа не е моја вина да се подготви процесот на документирање. Во пензискиот фонд и колку време обично се потребни такви процеси.

Регистрацијата на државјани на Руската Федерација во местото на живеење и во местото на живеење во рамките на Руската Федерација ги води Министерството за внатрешни работи на Русија (став 49 од клаузулата 11 од Регулативата, одобрена со Указ на претседателот бр. 699 од 21 декември 2016 година). Граѓаните на Руската Федерација кои пристигнале во период од повеќе од 90 дена за привремен престој во станбени простории кои не се нивното место на живеење се должни пред истекот на овој период да се пријават на лицата одговорни за примање и пренесување на документите на територијалниот орган на руското Министерство за внатрешни работи за регистрација (дел 1 од 5 од Законот од 25 јуни 1993 година N 5242-1). Дополнително, при промена на местото на живеење, државјанин на Руската Федерација е должен најдоцна во рок од седум дена од денот на пристигнување во новото место на живеење да поднесе барање до лицата одговорни за примање и пренесување на документи до територијалниот орган на Министерството за внатрешни работи на Русија за регистрација и отстранување од регистарот на местото на престој и место (член 1 од член 6 од Законот N 5242-1). За време на Светското првенство 2018 ФИФА (од 25.05.2018 до 07.25.2018) и Купот на Конфедерации ФИФА 2017 во Русија (од 01.06.2017 до 12.07.2017), граѓаните на Руската Федерација, кои пристигнаа особено во Москва и Санкт Петербург за привремен престој (со исклучок на хотели, одморалишта, одморалишта и други места за привремен престој) или ново место на живеење, се бара најдоцна во рок од три дена од денот на пристигнувањето да се пријават на територијалната канцеларија на Министерството за внатрешни работи на Русија за регистрација. Ова барање не се однесува на учесниците во настаните (клаузули "а", "е", клаузула 4 од Уредбата на Претседателот на Руската Федерација од 05.05.2017 година N 202). 1.1. Административна одговорност за престој на државјанин на Руската Федерација во местото на живеење или во местото на живеење без регистрација За престој на државјанин на Руската Федерација во местото на престој или во местото на живеење во станбена зона без регистрација се обезбедува административна одговорност во форма на парична казна во износ од 2.000 до 3.000 рубли. Закупецот или сопственикот на живеалиштето ( индивидуално ) се сметаат за одговорни во форма на парична казна во износ од 2.000 до 5.000 рубли, доколку им дозволил на лицата да живеат без регистрација во местото на престој или место на живеење во периодот утврден со закон (член 1 од член 19.15.1 од Управниот законик на Руската Федерација) Консултант Плус 2017


Што да се стори во случај на губење на нарачката?
Кои документи се потребни?
Што да сторите ако има проблеми со новиот договор?
Што да се стори во случај на губење на нарачката?
Кои документи се потребни?
Што да сторите ако има проблеми со новиот договор?
Но, што ако нарачката е изгубена?
Каде да се добие налог за стан, ако тоа е изгубено, и што треба да се приватизира станот?
И каков вид на казни се соочува МФЦ?
И за тоа сакаат да ме казнат?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online