Како Советот на млади специјалисти "Елпи"

Многумина дојдоа во компанијата веднаш од клупата на студентот. За да им помогне на младите да добијат основа во претпријатието, да ги поддржат своите научни иницијативи, Елпе има внатрешна јавна организација - Советот на млади специјалисти. Активностите на Советот се опишани од страна на неговиот претседавач, главен дизајнер на Институтот за истражување и развој Елпа Саладин, Дмитриј Шахворостов.

Дмитриј Шахворостов е талентиран млад научник и лидер. Тој ги организираше активностите на Советот на млади специјалисти, а на почетокот на 2017 година беше назначен за главен дизајнер на Институтот за истражување и развој Елпа Саладин по налог на претпријатието.

- Дмитриј, во јануари оваа година сте биле назначени за главен дизајнер на АД ЕЛПА. Која е причината за овој состанок?

- Нашата компанија во моментов врши многу истражувачки и развојни работи во различни области, вклучително и преку Министерството за индустрија и трговија и Федералната служба за безбедност. Се испостави дека во сите овие дела зедов и земам директна улога.

За неколку години како главен дизајнер, јас завршив повеќе од десетина истражувања и развој, вклучително и со воено прифаќање. Тоа е, неформално, веќе ги исполнував должностите што од оваа година официјално беа поставени на мене, стекнав малку искуство.

- Знаеме дека го добивте вашето прво раководно искуство во Советот на млади специјалисти од Институтот за истражување и развој "Елпа", кој е на чело. Ве молиме кажете ни за работата на Советот.

- Кога дојдов на претпријатието, Советот на млади специјалисти постоеше само формално, според документите. Во реалноста, тој не работи. Постепено, со активно учество на самите млади специјалисти и со поддршка на раководството, го обновивме Советот.

Беше јасно дека таквата структура е многу неопходна. Младите специјалисти обично имаат многу прашања за менаџментот што самите не можат да ги пренесат, почнувајќи од мали работи, како што е создавање велосипедско паркирање во близина на зградата на Елпа и завршувајќи со сериозни прашања во врска со платите, организирање на процесот на работа и така натаму.

Ние разговараме за сите проблеми и предлози кои се јавуваат во Советот, а потоа излегуваме со петиција до менаџерите. Нашите желби се прифатени, ние придонесуваме.

Главната задача на Советот е да им помогне на младите момци кои штотуку дојдоа во продукција. Тие неодамна дипломирале на колеџ, никогаш не работеле, сè е ново за нив. Ние помагаме брзо и безболно да се прилагодуваме на работната средина, на луѓето, на нови процеси; се утврди насоката во која работникот ќе биде интересен за работа. Прво откриваме за што е неговата душа, а потоа можеме да препорачаме ментор кој ќе го придружува, да помогне да се развие. Да речеме, активноста на Советот го омекнува јазот помеѓу генерациите што ги имаме во претпријатието.

  • Многумина дојдоа во компанијата веднаш од клупата на студентот

    Денис Фатеев, инженер, оператор на ласерска инсталација, со чија помош, меѓу другото, се означува и производството

  • Алексей Храмцов, раководител на лабораторијата за развој и производство на пьезокерамични филмски елементи

  • Александар Переплечиков, Главен инженер, Ротари оператор

  • Инсталацијата за пили е најмодерна - само онаа што е потребна за прецизно одделување на микроните на чувствителните елементи. Неговиот оператор, инженер-технолог Павел Пичугин, работи со инсталацијата

  • Технолошкиот инженер Максим Шиков: "Дојдов во Елпа, додека сум студент од трета година во Московскиот институт за електронска технологија. Остана. Ми се допаѓа сè. Добар тим, нова опрема, интересни случувања ".

  • Мерење на парцели. Еве го мерењето на сите готови производи. Инженерот Михаил Титов ги мери параметрите на пьезоэлектричните елементи

- Колку често Советот на млади професионалци? Имате специјални денови за собирање?

- Ќе одиме по потреба. По Нова Година имаме закажан состанок: ја одобруваме работната програма на Советот за годината во која ги славиме датумите на следните состаноци. Планираме спортски и забавни настани, учество на изложби, научни конференции и сл.

Во мај-јуни, обично имаме т.н. "градење на тим" - со целиот состав одиме во село, одржуваме натпревари, натпревари и мозочни бури, кругови во кои дискутираме за идеи и предлози на млади специјалисти. Секој прави мал извештај за своето поле на работа - да не известува, туку да одржи дискусија, за да добие поддршка.

- Како да привлечете млади професионалци во претпријатието? Дали има некој концепт за позиционирање на "Елпа" кај младите?

- Во "Елпе" постојат два основни одделенија: Државниот универзитет Твер и Московскиот институт за електронска технологија.

Би сакале да развиеме посебна стратегија или, како што велите, концептот на атракција, со цел нашето претпријатие да биде интересно за младите научници.

Имаме цел систем на материјални стимулации за младите луѓе - можете да заработите пристоен приход на "Елпе". Но, всушност, важно е да научите како да привлечете не само плата. И сега има неколку луѓе кои сакаат да работат не само за материјална добивка, туку и, како што велат, "за идејата", за доброто на науката, за личен развој. Ова е највредното снимки. Тие треба само да најдат, за да можат да се разликуваат од толпата.

Претходно, посебен специјалист работеше со учениците. Тој дојде на специјализирани универзитети, зборуваше за активностите на организацијата, потоа ги донесе студентите во компанијата, организираше екскурзии. Сега се обидуваме да ја оживееме оваа практика.

На "Елпа" се студенти на постдипломски студии на Институтот за електронски инженеринг. Тие спроведуваат кампања во институтот, ги запознаваат учениците со спецификите на нашето претпријатие, ги интересираат за да дојдат кај нас за да се практикуваат.

Јас, исто така, еднаш дојдов до "Елпа" - веднаш по одбраната на дипломите на Московскиот институт за електронски технологии - и останав. Спецификата на мојата работа овде не соодветствуваше на она што ме учеа на институтот. Таму главно ги проучувале микросхемите - сè беше поврзано со силикон. И тука - пиезо керамика. Беше неопходно повторно да се изучува, за да се совлада специјалност веќе на работното место. Но, имав добри ментори. Потоа влегов во факултет, а темата на мојата дисертација веќе беше поврзана со спецификите на нашата компанија.

Така е и со младите момчиња кои доаѓаат кај нас денес. Тие го совладаат специјалитетот, доаѓаат со свои научни иницијативи, многумина ги бранат своите кандидати, се развиваат во ветувачки млади научници, рационализатори, производствени работници.

Во АД "Институт за истражување" Елпа "разви систем на материјални стимулации и поддршка за младите луѓе. Фонд е создаден за да им помогне на младите професионалци, од кои се доделуваат месечни зголемувања на платите. Големината на додатокот зависи од тоа како се манифестира младиот специјалист. Во текот на првите 3 години работа на млад специјалист во претпријатието, еднаш годишно се одржува атестичка комисија, на која може да се донесе одлука за зголемување на додатокот или за зголемување на позицијата. Исто така, постојат различни еднократни плаќања за пишување статии, за патенти и тн.

Која е причината за овој состанок?
Имате специјални денови за собирање?
Како да привлечете млади професионалци во претпријатието?
Дали има некој концепт за позиционирање на "Елпа" кај младите?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online