Како да се обезбеди копија од пасош во Украина?

Во моментов, едно од најважните прашања при преместување или регистрирање на поседување недвижен имот во странство е обезбедување на нотарска копија и заверен превод на пасош (ова важи и за граѓаните на Украина и за странци)

Во моментов, едно од најважните прашања при преместување или регистрирање на поседување недвижен имот во странство е обезбедување на нотарска копија и заверен превод на пасош (ова важи и за граѓаните на Украина и за странци).

Исто така, заверена копија од пасош е задолжителен документ ако некое лице планира да аплицира за дозвола за престој во странство или да стане основач на странска компанија.

Истиот услов е присутен при отворање на сметки во странски банки и други финансиски организации, чиишто услови се задолжително доставување на заверени копии од одредена листа на документи - од кои едниот е пасош на лицето кое има право да располага со сметката.

Исто така вреди да се каже дека украинската легислатива содржи одредба за директна забрана за нотаризација на копии од какви било пасоши.

Во исто време, беше можно да се заобиколи тоа законски, бидејќи останатите одредби од Законот на Украина "за нотари" останаа во сила, која се предвидени за овој тип на нотарски акт - издавање на сертификат, чија содржина беше потврда од нотар за идентитетот на граѓанинот со лицето на фотографијата кој го презентираше. Овој сертификат, кој беше отпечатен на посебен нотарски лист, содржеше фотографија (на лицето кое се пријави на нотар), кое беше запечатено со печат и потпис на нотарот на кормилото, а во текстот на кој беа посочени и податоците за пасошот на лицето прикажано на фотографијата.

Сепак, не толку одамна (датумот на усвојување на документот беше 03/23/11, датумот на влегување во сила беше 04/11/2011), Постапката за нотарски дејства на нотарите во Украина, која е главниот документ во работата на нотарите, направи понатамошни промени, вклучувајќи го и горенаведеното правен акт беше избришан предмет со кој се забранува да се потврди исправноста на примероците од пасошите. Така, од ова време стана можно да се потврдат копии од пасоши. За да се потврди оригиналноста на копијата направена од оригиналниот документ, предуслов е обезбедувањето на оригиналниот документ.

Како што покажува практиката, на почетокот не сите нотари се согласија да го направат тоа, но поради високата побарувачка за овој вид нотарска акција, сè уште има тенденција да ги задоволи желбите на клиентите.

Во зависност од земјата во која се обезбедени украинските документи, треба да се напомене дека практиката се шири меѓу украинските нотари кога е потврдено дека копијата на пасошот е точна и дека автентичноста на потписниот преведувач, која е преведен од украински на англиски јазик, е сертифицирана, а преводот е приложен кон копија од пасошот и запечатени и потписот на нотарот. Доколку е потребно, апостил може да биде ставен на таков документ во Министерството за правда на Украина, со оглед на нејзиното понатамошно обезбедување на местото на побарувачката.

(што не е многу погодно, бидејќи овој процес се изведува само на едно место).

Потврдување на копии од пасоши на државјани на Украина, внатрешни и за патување во странство е можно, и самите по себе и со преводот на нивниот текст на друг јазик. Во исто време, преводот може да се направи и од преведувач (кој има диплома, специјалист и магистратура), како и самиот нотар, ако зборува со странски јазик. Потврдување на копии од пасоши на државјани на Украина, внатрешни и за патување во странство е можно, и самите по себе и со преводот на нивниот текст на друг јазик

Така, на пример, за пренос на местото на побарувачката на територијата на Руската Федерација нотарот потврди копија од пасошот на државјанин на Украина и во исто време ја потврди точноста на преводот на текстот на документот од украинскиот јазик на руски јазик.

Треба да се напомене дека нотарските преводи може да се шијат и со копии од документи, и со оригинали, на пример:

во оригиналниот превод може да се поднесе:

  • потврди за неизвесност; од местото на студирање; од работа; од ЖЕК; од банката;
  • медицински сертификати;
  • потврди за брачен статус;
  • овластувања и изјави;
  • извадоци од дипломи;

Исто така, ќе дадам пример за потврдување на копии на документи и истовремено потпишување на преведувачот - ова е можно да се примени на документи кои се издаваат еднократно:

  • брак сертификати;
  • изводи од раѓање;
  • полномошно;
  • дипломи за образование;
  • повелби и други документи на претпријатието.

За сите прашања или соработка во врска со нотарската документација, ве молиме контактирајте со нас по телефон. 38 044 272 55 05. Украина, Киев, Artem 11, нотар Сергеј Анатолиевич Михајленко. www.notariys.com

Претплатете се на нашиот телеграмски канал и кажете им на своите пријатели за него во бизнисот.

Bitlex.ua
Современные методы ведения бизнеса предусматривают широкое использование интернет-технологий, что дает возможность общения в интернете с неограниченным количеством  потенциальными потребителями различных

Bitlex.ua
Современные методы ведения бизнеса предусматривают широкое использование интернет-технологий, что дает возможность общения в интернете с неограниченным количеством  потенциальными потребителями различных

Производители женской одежды в Одессе
В современном мире производится огромное количество товаров, которые в дальнейшем и реализуются через интернет-магазины самих же производителей. Данный способ реализации товаров является очень удобным,

Отель Grand More
Grand Mirage Resort & Thalasso Bali – это пятизвездочный курорт, расположившийся в тропическом оазисе площадью 5 гектар среди роскошных экзотических растений в одном из известных курортов Танджунг

Семейный отель на берегу моря
Находитсяотель в районе пляжа Фалираки – с пологим, удобным песчаным заходом в море. Работаетпо системе «все включено». Отель участвует в проекте «Мама и малыш».   Территорияпологая, удобная для перемещения

Методы арт-терапии
Современные этому (общее представление о психодраме, музыкотерапии, танцтерапии, цветотерапии…) Введение. 3 1. Общая характеристика арт-терапии. 4 2. Арт-терапия в социально-культурной сфере. 8 3. Фольклор

Квартиры посуточно Черкассы
Orendar без посредников от владельцев Планируется поездка в Черкассы? Не понимаете, где лучше остановится на день либо больше дней? Вашему вниманию портал аренды жилища предлагает квартиры

Как продать нежилое помещение
Конкретно о продаже мы и побеседуем в нашей статье. Более возможный вариант использования нежилой недвижимости после её покупки у собственника – открытие магазина розничной либо оптовой торговли. Помещения

Температура в морозильной камере холодильника
Хранение специфичных товаров просит определенной температуры в морозилке, так как особые условия очень длительно сохраняют их качество и свежесть. Мясо и изделия из мяса еще подольше хранятся при температуре

Снять дом в краснодаре от хозяина
Есть особая интернет-площадка Posrednikovzdes.net, где агрессивно фильтруют объявления от агентов по аренде жилища. Можно отыскать объявления от собственников в узнаваемых интернет-досках, к которым

We have 4 guests online