Како да отворите антикап: бизнис план од А до Ш

 1. Кафе со префиксот "анти": што е тоа?
 2. Идеален потрошувач
 3. Како да се направи бизнис план антикап?
 4. Приближни показатели
 5. Делови за деловен план
 6. Кој пакет документи треба да издавате?
 7. Кои алатки за бизнис промоција треба да се користат?
 8. Како да се избегнат можните ризици?

Современото претприемништво активно се прилагодува на променливите потреби. потрошувачки пазар, динамично воведување на нови деловни технологии. Во исто време, луѓето се повеќе се стремат да се реализираат со започнување сопствен бизнис. Ако сте еден од нив, можеби ќе треба да размислите како да го отворите анти-кафе, детално да го пресметате вашиот план на дејствување и да ги направите првите сигурни чекори кон постигнување на целта.

Кафе со префиксот "анти": што е тоа?

Форматот на културни и забавни институции на таков план во нашата земја сеуште останува на ниво на новина (ова го забележуваме како дефинитивен плус во однос на конкурентната опозиција). Нивната клучна разлика од класичните угостителски претпријатија кои се вообичаени за нас е радикално поинаков концепт на плаќање.

Бизнис "antikafe" не се базира на профит за продадени пијалаци, кулинарски специјалитети и услуги на клиентите. Посетителите плаќаат исклучиво за времето во кое тие се наоѓаат во пријатна атмосфера, релаксирана атмосфера.

Кафе, чај, десерти се потполно бесплатни. Важен нијанс за приврзаниците на здрав начин на живот е отсуството на алкохол и забраната за пушење. Просечната цена на таквото задоволство е само неколку рубли во минута.

Идеален потрошувач

Пред да одговорите на прашањето како да го отворите анти-кафе, ајде да разбереме на кого треба да се фокусира овој бизнис. Потенцијалните посетители - музичари, фотографи, хонорари, адвокати, дизајнери, ИТ специјалисти, студенти и само луѓе кои се уморни од рутинската монотонија на канцеларискиот живот, јасно претпочитаат место за одмор, каде можете да јадете, да користите бесплатен Wi-Fi, да разговарате со колеги и истомисленици или одржи деловна средба.

Врз основа на практичното искуство на сопствениците на претпријатија од овој тип, ќе ја карактеризираме сликата на идеален клиент. Ова е лице од 18 до 40-45 години, кое нема лоши навики и има активен животен стил. Тој е подготвен да поминат најмалку 20 часа во вашиот кафе за еден месец, добивајќи позитивни емоции, проширување на кругот на неговата комуникација, стекнување нови знаења.

Тој е подготвен да поминат најмалку 20 часа во вашиот кафе за еден месец, добивајќи позитивни емоции, проширување на кругот на неговата комуникација, стекнување нови знаења

Како да се направи бизнис план антикап?

Слично на било кој тип на деловна активност, насоката што ја разгледуваме бара добро осмислен план кој вклучува конзистентен опис на фазите на формирање, пресметка на потребните трошоци, предвидената нето добивка и периодот на созревање.

Тешко е да се цитираат поединечни фигури кои недвосмислено даваат одговори на сите прашања, бидејќи многу ќе ја одреди локацијата на институцијата, обемот на купувања (сето потребно за отворање на анти-кафе: опрема, мебел, опрема), состојбата и просторот на изнајмените простории, планот на рекламната компанија.

Тешко е да се цитираат поединечни фигури кои недвосмислено даваат одговори на сите прашања, бидејќи многу ќе ја одреди локацијата на институцијата, обемот на купувања (сето потребно за отворање на анти-кафе: опрема, мебел, опрема), состојбата и просторот на изнајмените простории, планот на рекламната компанија

Приближни показатели

 1. Почетното ниво за еднократна инвестиција е 50 илјади долари. Овој износ се состои од трошоците за регистрирање на правно лице или индивидуален претприемач, извршување на поправки, опрема за сала и сместена.
 2. Месечни трошоци - 10-15 илјади долари. Компоненти: плаќања на закуподавачот, набавка на пијалаци, храна, книги, списанија, канцелариски материјал, плаќање за Интернет, комунални услуги, плати на вработените, даночни и пензиски придонеси, рекламирање.
 3. Важна ставка вклучена во бизнис-план за анти-кафе е период на созревање. Околу 14-16 месеци.
 4. Профитабилност од 46-50%.

Делови за деловен план

Класичната верзија на бизнис планирањето подразбира структуриран пристап. Прекини го планот во неколку делови:

 • воведен дел (цели, општи карактеристики на вашиот бизнис);
 • опис на услугите;
 • маркетинг стратегија (развиена врз основа на анализата на основниот сегмент на пазарот);
 • организациски дел (редослед на акции, области на одговорност, услови за спроведување на секоја планирана фаза);
 • буџет (еднократно и месечно плаќање, пресметка точка на пауза амортизација на опрема);
 • резултати и идните изгледи за развој.

Ако веќе започнавте размислување, почнувајќи да размислувате како да отворите анти-кафе, бизнис план, изготвен според предложената структура, ќе ви помогне да ја видите целата слика и да направите корекција неопходна за реализација на вашата идеја.

Кој пакет документи треба да издавате?

За да не го надминете легитимното поле на активност, треба да го обезбедите статусот на индивидуален претприемач или правен субјект (код OKVED код 55.5). Имате потврда за државна регистрација и составна документација во ваши раце, добивате дозвола од органите на ЕЗС и противпожарната заштита, склучувате договори за закуп за мерките за депонирање, дезинсекција и дезинсекција и изгответе план за контрола на производството.

Потоа, можеме да кажеме дека документите за отворање на анти-кафето се целосно подготвени. Не е дадена трговијата со алкохолни пијалаци и тутунски производи во претпријатија од овој тип, па нема да ви треба лиценца за продажба на такви стоки.

Меѓутоа, ако сакате, без опремување на вашата кујна, да им обезбеди на своите посетители добра исхрана (секогаш постојат оние кои сакаат да ја користат оваа услуга на платена основа), исто така, се грижат за договорот за испорака на готови оброци.

Кои алатки за бизнис промоција треба да се користат?

Друга важна точка што не треба да се пропушти кога ќе одлучите како да отворите анти-кафе е како да привлечете и задржете потенцијални клиенти. Што може да препорачате?

 1. Вклучете се како алатка за да се обезбеди стабилен профитен метод директна продажба. Општинските власти, образовните институции, образовните центри, трговските друштва, клубовите од интерес ќе бидат среќни да одговорат на вашиот предлог за презентација, конкурс или квиз.
 2. Изградба на долгорочни заемно корисни партнерства со организаторите на празнични настани. Овој чекор ќе ви овозможи да го зголемите обемот на понудените услуги.
 3. Ја искористам можноста да се изразам во социјални мрежи. Креирајте групи на Фејсбук, ВКонтакте, Однокласники. Според многу критериуми, вашиот идеален потрошувач идеално се совпаѓа со сликата на активниот корисник на овие ресурси. Лесно ќе можете да ги интересирате и да ги прилагодите повратните информации.
 4. Кога составувате бизнис план за анти-кафе, размислете за можноста за спроведување месечни претплати за оние кои сакаат да присуствуваат на институцијата без временски ограничувања. Таквиот потег ќе ја зголеми лојалноста на клиентите.
 5. Не ја занемарувајте виралната маркетинг стратегија. Вашите посетители се обични луѓе кои имаат тенденција да ги споделат корисни информации, впечатоци и вести со другите. Со создавање на најудобни услови за нив и воведување на систем на попусти, можете да бидете сигурни дека тие ќе ги донесат своите пријатели за вас.

Со создавање на најудобни услови за нив и воведување на систем на попусти, можете да бидете сигурни дека тие ќе ги донесат своите пријатели за вас

Како да се избегнат можните ризици?

 1. Собери ги сите достапни тематски информации за вашиот бизнис проект, без да изгубите незначителни тривијални детали. Совети за тоа како да се отвори анти-кафе и да се обезбеди нејзиниот просперитет, многу.
 2. Запомнете дека успехот е неразделно поврзан со внимателно планирање и компетентно управување.

Успешен бизнис и среќа во вашите напори!

Кафе со префиксот "анти": што е тоа?
Кои алатки за бизнис промоција треба да се користат?
Како да се избегнат можните ризици?
Кафе со префиксот "анти": што е тоа?
Како да се направи бизнис план антикап?
Кој пакет документи треба да издавате?
Кои алатки за бизнис промоција треба да се користат?
Што може да препорачате?
Како да се избегнат можните ризици?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online