Како да го вратите 50% попустот? Јас сум кажано во осигурување ако дојде на крајот од мојата осигурување (OSAGO), тогаш ќе го земам осигурувањето во 50%, и бидејќи Пристигнав 2 недели подоцна по завршувањето, но сега добивам попуст од 10%, велат дека каков вид на Ситеруска компјутерска програма ме обвинува, дали е тоа точно? можеби ова?

Здраво, молам кажи ми како да го добиете 50% попустот назад? Јас сум кажано во осигурување ако дојде на крајот од мојата осигурување (OSAGO), тогаш ќе го земам осигурувањето во 50%, и бидејќи Пристигнав 2 недели подоцна по завршувањето, но сега добивам попуст од 10%, велат дека каков вид на Ситеруска компјутерска програма ме обвинува, дали е тоа точно? можеби ова? Здраво, молам кажи ми како да го добиете 50% попустот назад

Адвокат Антонов А.П.

Според сегашното законодавство, трошокот за политика на OSAGO мора да биде ист, без оглед на избраната осигурителна компанија и местото на неговото стекнување.
Можете сами да направите прелиминарна пресметка за цената на вашата политика за осигуруваье на автопати, има многу онлајн калкулатори на Политиките на МПОЛ на Интернет кои Ви овозможуваат да ги пресметате трошоците на политиката врз основа на:

  • по цена на претходната политика CTP;
  • исклучувајќи ја претходната историја на осигурување;
  • за дадена вредност на коефициентот на бонус-малсус.

Попуст за полиса за осигурување

Ајде да размислиме за кого и какви попусти на CTP политиката се законски утврдени.

Попуст на CTP полиса за осигурување без проблеми

Секоја година, возењето со паузирање му овозможува на возачот да ја продолжи политиката на CTP со попуст од 5%.
По истекот на политиката, осигуреникот може да оди на било која осигурителна компанија, додека го одржува тековниот попуст за непроблематични. Акумулираната попуст се однесува на сите возачи запишани во политиката на CTP. Активен попуст може да се примени при купување на нов автомобил.
Постои можност за замена на сопственикот во тековната политика на CTP. Оваа можност важи под услов ако сопственикот на возилото се замени, осигуреникот ќе остане ист, а листата на возачи одобрени за управување нема да биде продолжена. Таквата операција ќе заштеди пари за престанок и повторно склучување на договорот.

Некои осигурителни компании одбиваат да го вклучат новиот сопственик во тековната политика и инсистираат на склучување на нов договор за осигурување.
Таквото одбивање е незаконско.

Прво, во упатствата на RSA, не постои експлицитна забрана за правење такви промени. Второ, според сегашните правила на CTP:

  • во случај на промена на сопственикот на возилото, имателот на полисата "ПО ПРАВОТО да го раскине договорот за осигурување пред предвиденото"
  • осигуреникот има право да направи измени во договорот за осигурување.

Во овој случај, може да биде потребно да се прилагодат трошоците на политиката поради промена на територијалниот коефициент, ако новиот сопственик живее во друг регион.

Доколку е потребно, можно е повторно да се преиспита политиката на КТП без ограничувања во нормална политика. Во овој случај, сопственикот ќе го спаси акумулираниот попуст.
Меѓутоа, возачите кои осигуреникот сака да ги вклучи во договорот за осигурување покрај себе можат да влијаат на големината на попустот и конечната цена на политиката. Затоа, за да се утврди конечната цена на политиката, потребни се информации за други договори за задолжително осигурување (авто) на граѓанска одговорност, во која се појавуваат овие возачи. Ако нема историја на осигурување за еден од возачите, трошокот за новата политика се одредува без да се земат предвид попустите за возење без несреќи, акумулирани од другите возачи.

Ние, исто така, треба да се разгледа автомобил осигурување, без ограничување на бројот на возачи дозволено да се вози. Во овој случај, попустот се обврзува на автомобилот и неговиот сопственик. Остатокот од возачите имаат право да возат овој автомобил на општа основа, но тие не акумулираат попусти за возење без несреќи.

Максимален попуст на CTP полиса за осигурување

Според сегашното законодавство, трошокот за политика на OSAGO мора да биде ист, без оглед на избраната осигурителна компанија и местото на неговото стекнување.

Максималниот попуст за непроблематични во моментот е 50%.
За да се постигне тоа, на возачот му треба искуство од 10 години или повеќе од возењето.
Сепак, искуството покажува дека некои бескрупулозни агенти размислуваат поинаку ...

До било кој MREO, можете да видите десетици минибуси и стационарни вагони блескави со рекламни знаци. Нивните жители се натпреваруваа едни со други за да ви понудат да купите политика на OSAGO, да издадете договор за купување и продажба на автомобили, а некои - за нивна помош за добивање на дијагностичка картичка, која дојде да ја замени инспекцијата.

Отидовме во една од приколки за регистрација на договорот за продажба, еден од нашите клиенти веднаш добива примамлива понуда - да купи политика на осигурување CTP со попуст од 40 проценти. Во исто време, постојаниот продавач не беше засрамен ниту од раната возраст на возачот, ниту од неговото мало искуство во возењето. Следното контра-прашање во врска со легитимноста на доделување на таков висок попуст, женскиот агент го даде следниов одговор: "Осигурителната компанија ми дозволи да им дадам на моите клиенти дополнителни попусти".

Кога влегува во нов или обновува важечки договор за задолжително осигурување на АГО, осигурувачот е должен да ја провери непрофитабилноста на секој возач впишан во полисата преку единствен информатички систем. Се разбира, осигурителниот посредник нема да може да обезбеди таков попуст на законски основа - тој има финансиска и правна одговорност за своите постапки до друштвото за осигурување. Затоа, веројатно е дека возачот ќе ја продаде политиката на CTP на банкротираната компанија или ќе ја издаде на нерегистриран, украден или лажен формулар.

Ако возачот, "осигуран" на овој начин, станува причина за несреќата, "неговата" осигурителна компанија има целосно право да одбие да ги плати жртвите, а товарот на репарација за претрпената штета ќе потпадне целосно на рамениците на виновникот.

Со почит, адвокат Анатолиј Антонов.

Дали имате прашања за адвокат?
Прашајте ги овде овде , или јавете се +7 (846) 212-99-71 (околу часовникот), или дојдете кај нас до канцеларијата за консултации (со закажување)!

Здраво, молам кажи ми како да го добиете 50% попустот назад?
Можеби ова?
Дали имате прашања за адвокат?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online