Як правильно порахувати чайові?

  1. Чайові в Росії
  2. Як залишити чайові при оплаті картою?
  3. Традиція давати на чай
  4. Чайові в різних країнах
  5. В США
  6. В Японії і Австралії
  7. У Швейцарії, Голладніі і Австрії
  8. У Швеції, Данії і Норвегії
  9. У Франції
  10. В Німеччині
  11. У жарких країнах Тунісі і Єгипті
  12. В Ізраїлі
  13. В Італії
  14. У Греції і на Кіпрі
  15. правило подяки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як грамотно давати на чай. Для більшості росіян момент, коли в ресторані все вже з'їдено і офіціант приніс рахунок, пов'язаний з болісним роздумом: скільки ж залишити на чай і як оплатити чайові з карти?

Існує версія, чому чайові так називаються, пов'язана з ямщиками. Так як вони не могли вживати алкоголь, будучи на роботі, то для того щоб зігрітися, поки чекають пана або нового пасажира - відправлялися в чайні. Саме тому вони просили у пасажира "копієчку на чай" в прямому сенсі цього виразу. Згодом дана фраза усталилася в мові, і за невелику суму, яку залишають на додаток до основного рахунку закріпилася назва "чайові"

Чайові в Росії

У сучасній Росії чайові повноправно увійшли в норму тільки в ресторанах. Загальноприйнятий розмір суми, що залишається «на чай» офіціанту зазвичай, становить 8-10%, рідко - 15% від рахунку. При цьому в переважній більшості випадків чайові в рахунок не вписуються. Про це, як правило, попереджає напис на чеку, де було написано: «Винагорода офіціантові вітається, але завжди залишається на ваш розсуд».

Втім, в ряді закладів (переважно низького рівня) чайові можуть включити в рахунок. В цьому випадку заплатити їх доведеться. Крім того, обслуговування, швидше за все, включать в рахунок при проведенні банкету.

Іноді чайові залишають кур'єрам (найчастіше при доставці їжі, наприклад піци або суші) а так же водіям таксі, в готелі так само чайових будуть раді.

Деякі кафе і кондитерські, в яких найчастіше клієнти беруть "на винос" можна знайти поруч з касою невеликі баночки / коробочки, в які ви можете покласти чайові при бажанні.

Деякі кафе і кондитерські, в яких найчастіше клієнти беруть на винос можна знайти поруч з касою невеликі баночки / коробочки, в які ви можете покласти чайові при бажанні

Як залишити чайові при оплаті картою?

Світ не стоїть на місці, і електронні платежі міцно увійшли в побут сучасних міст, тому залишити чайові картою можна. Якщо готівки у вас немає, то ви можете назвати офіціантові скориговану суму, включаючи винагороду - офіціат введе саме цю цифру в термінал і чайові спишуться з вашої картки разом з основною сумою рахунку після введення вами пін-коду.

У деяких додатках таксі так само ввели поняття чайових - ви можете прямо в додатку вибрати розмір чайових, які додадуться до вашого рахунку. У Gett taxi цю опцію можна підключити на постійній основі або робити це під час поїздки, але якщо водій вже закрив вашу поїздку, то з картки чайові залишити не вийде.

Традиція давати на чай

За кордоном система чайових склалася вже давно, і порушити її - значить заслужити мовчазне презирство обслуговуючого персоналу.

У 2000 році Хіларі Клінтон поснідала в ресторані містечка Альбіон в штаті Нью-Йорк, від якого вона балотувалася в сенат США, і не залишила офіціантці чайових. Цей випадок був детально описаний в газетах, і схвильовані американці з усіх кінців країни стали надсилати гнівні листи на адресу жадібної місіс Клінтон, а також грошові перекази для скривдженої офіціантки. Це байдужість до проблем бідної дівчини, в чиєму бюджеті чайові становили значну частку, ледь не коштувало Хіларі Клінтон місця в сенаті. Їй ще довго довелося переконувати виборців, що вона не мала наміру образити офіціантку.

Їй ще довго довелося переконувати виборців, що вона не мала наміру образити офіціантку

На Заході чайові прийнято залишати чи не всім людям з числа обслуговуючого персоналу: барменам, покоївкам, носіям, швейцарам, метрдотель і таксистам. При цьому витрати на чайові цілком окупаються. Знаючий постоялець готелю в Європі, наприклад, обов'язково буде залишати кожен день на столику 0,5-1 євро - з тим щоб покоївка прибирала номер з подвоєним завзяттям і частіше міняла постільна білизна та рушники.

Окрема історія - чайові офіціантам. Історично так склалося, що саме в кафе і ресторанах громадяни залишають на чай найбільш вагомі суми, прив'язані, крім того, до розміру рахунку. При цьому чи не в кожній країні існують свої особливості і традиції. Перед тим як відправитися в подорож, їх варто вивчити - хоча б для того, щоб не потрапити в незручну ситуацію.

Чайові в різних країнах

У Чехії

У Празі чайові прийняті невеликі, зазвичай в розмірі 5-10% від рахунку або в сторону невеликого округлення. 15% вже вважається мало не непристойним. При цьому якщо офіціант дозволив собі не принести здачу або збільшити рахунок на власний розсуд, ви можете заявити про свою незгоду.

В США

В Америці офіціантам прийнято залишати на чай досить великі гроші. Тут хорошим тоном вважаються чайові аж до 25% від вартості замовлення, в залежності від рівня ресторану та якості обслуговування.

В Америці працює загальне правило: чим більше і дорожче заклад, тим більше потрібно залишити на чай. Наприклад, в невеликих забігайлівках і кафе офіціант цілком задовольниться 10% від вартості замовлення. Якщо мова йде про невеликий ресторані - досить буде 15%. У хороших закладах відвідувача не зрозуміють, якщо він додасть до чека менше 20-25% від суми замовлення. Ці вимоги навіть зафіксовані в спеціальному меморандумі Національної асоціації ресторанів США. І хоча формально виконувати їх необов'язково, залишити офіціанта без чайових - майже те ж саме, що публічно дати йому ляпаса і висловити не просто невдоволення якістю сервісу, а справжнє обурення.

В Японії і Австралії

На відміну від інших країн, в Японії навпаки, давати на чай взагалі заборонено. Японці вважають, що обслуговувати за вищим розрядом - це їх обов'язок, і пропозиція винагороди за хорошу роботу вони сприймають як образу. Такий же підхід до чайових існує в Австралії. Незалежно від того, у великому ви або в маленькому місті перебуваєте, відвідуєте чи казино або престижний нічний клуб, чайові залишати не варто. Більш того, спроба дати на чай може досить часто викликати ворожу реакцію з боку продавця, офіціанта або таксиста.

У Швейцарії, Голладніі і Австрії

Чи не занадто обтяжливі чайові і в Швейцарії , Голландії та Австрії. Знайомі російському туристу 10% в цих країнах вважаються розкішшю і навіть марнотратством. Тут прийнято залишати офіціантам не більше 3-6%.

В Австрії, до речі, існує абсолютно законний спосіб взагалі не платити за рахунком. Якщо ви три рази попросили принести вам рахунок, а офіціант не відреагував, ви має повне право вийти із закладу, не заплативши нічого. Правда, на превеликий жаль, забудькуватих офіціантів в цій країні майже не залишилося.

У Швеції, Данії і Норвегії

У скандинавських ресторанах чайові (7-10%) майже завжди включають в суму рахунку. Тому додаткових вкладень там від відвідувачів не очікують, хоча, звичайно, не образяться, якщо ви залишите кілька монеток.

У Франції

Самою ж дорогою з європейських країн в сенсі чайових вважається Франція. Чайові по-французьки називаються «пурбуар» (pourboire - буквально: «щоб попити»). У більшості кафе і ресторанів пурбуар включають в рахунок: там є рядок service compris ( «включене обслуговування») - 15-16% від суми замовлення. Крім того, у Франції і в Парижі зокрема прийнято залишати додатково 0,5-1 євро. Їх кладуть в круглу тарілочку, на якій офіціант приносить рахунок. Цікаво, що на півдні Франції офіціанти взагалі не отримують платні за свою роботу і живуть виключно на підношення клієнтів.

В Німеччині

У Німеччині чайові в порядку речей, хоча вони ніде не є обов'язковими. Ні офіціант, ні таксист, ні перукар додаткової «мзде» не потребують: їхні послуги включені в основний рахунок і складають приблизно 5-10%. Тут, до речі, не рідкість, коли в кафе постійного клієнта (їм можна стати вже з третього разу) проводжають безкоштовною чарочкою «на ціпок».

У жарких країнах Тунісі і Єгипті

У Тунісі і Єгипті теоретично можна не платити чайових взагалі - вартість обслуговування включена в рахунок. Однак більшість туристів все ж залишають близько 5-10%: рідкісний людина здатна вистояти під пильним поглядом місцевої обслуги, яка чекає на додаткової винагороди.

В Ізраїлі

В Ізраїлі вистачить 10%, але в більшості інших сусідніх країн зрадіють і 6-7%; в Болгарії, Угорщині і Словенії задовольняться і 5%. У Туреччині хорошим тоном вважаються 7-10%.

В Італії

Чайові у італійців входять в рахунок і відзначаються спеціальним виразом servizio e coperto ( «обслуговування і сервіровка») - від 5% до 10% від суми замовлення. На такий же розмір винагороди розраховують португальські та іспанські офіціанти, однак тут чайові в рахунок не включають.

У Греції і на Кіпрі

Греки очікують від вас чайових. Тут «обов'язковий» внесок становить 10% від вартості замовлення. По-грецьки, до речі, чайові називаються «філодоріма», в перекладі - «дружній подарунок».

правило подяки

В кінцевому рахунку, давати чи не давати на чай - особиста справа кожного. Чайові - це добровільна подяку за вподобаний сервіс.

Звичаї можуть бути різними, але в усьому світі дотримуються наступного правила: ніколи і нікому ні за яких умов не давати ні копійки (євроцента, пенса), якщо якість обслуговування не задовольнило (якщо, звичайно, чайові не включені в рахунок - в цьому випадку платити обов'язково). Але якщо ж сподобалося, то чому б і не зробити іншу людину трохи щасливішими?

Вам так само може бути цікаво прочитати про Обов'язки офіціанта

джерело travelez.ru

Для більшості росіян момент, коли в ресторані все вже з'їдено і офіціант приніс рахунок, пов'язаний з болісним роздумом: скільки ж залишити на чай і як оплатити чайові з карти?
Як залишити чайові при оплаті картою?
Але якщо ж сподобалося, то чому б і не зробити іншу людину трохи щасливішими?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online