А я повинен? Кому і коли потрібно подавати податкову декларацію

  1. Що ж це таке?
  2. Чи потрібно мені подавати декларацію?
  3. А, може, все-таки потрібно?
  4. Прекрасно ... І як же мені її подати?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Словосполучення "податкова декларація" зустрічається в нашому житті постійно. Однак на практиці з цим документом стикається далеко не кожен. Проте, необхідність подати податкову декларацію може виникнути у будь-якого росіянина, і тому "Розумний журнал" спробує пролити світло на це важливе питання.

Що ж це таке?

Насправді, податкова декларація є абсолютно звичайною справою. Як нескладно здогадатися, вона пов'язана з податками - причому пов'язана найтіснішим чином.

Можна сказати, що податкова декларація - одна з основ системи оподаткування. Це документ, в якому платник податків повідомляє державу про свою власність, свої доходи та витрати, своїх пільги і багато іншого - коротше, про все, що може служити підставою для обчислення і сплати податку. Причому в декларації потрібно самому розраховувати суму податку і вона, як правило, подається по кожному з податків окремо.

Звучить загрозливо, на так? Але не поспішайте засмучуватися.

Чи потрібно мені подавати декларацію?

Скоріш за все ні. Хоча закон і говорить, що за загальним правилом усі платники податків зобов'язані подавати декларацію, він же встановлює певні винятки - і саме в ці винятки потрапляє більшість звичайних людей.

Найпоширеніший податок, який сплачують практично всі - ПДФО (податок на дохід фізичних осіб), ті самі знамениті 13 відсотків. Якщо ви працюєте за трудовим договором, то цей податок вираховується роботодавцем при кожному отриманні зарплати, а значить, повідомляти державу просто немає про що.

Інші податки, здатні вас торкнутися - податок на майно фізичних осіб (наприклад, якщо у вас приватизована квартира) і транспортний податок (якщо у вас у власності машина). Обидва цих податку сплачуються на підставі повідомлення - тобто, не ви повідомляє держави в декларації, а держава повинна нагадувати вам про необхідність заплатити.

Точно також справа йде і з податком на земельні ділянки (земельним податком).

Податкові повідомлення приходять на пошту в спеціальних конвертах з маркуванням ФНС (федеральної податкової служби) Податкові повідомлення приходять на пошту в спеціальних конвертах з маркуванням ФНС (федеральної податкової служби)

А, може, все-таки потрібно?

Таке, звичайно, теж можливо. Особливо, якщо ви займаєтеся підприємницькою діяльністю, організуєте юридична особа, є тим самим роботодавцем ... Але, в такому разі, вам краще буде звернутися до професійних юристів, щоб уважно вивчити з ними всі нюанси такого нелегкої справи, як здійснення бізнесу в Росії.

Для звичайного ж людини необхідність подачі декларації може виникнути в зв'язку з тим же самим горезвісним ПДФО - в тому випадку, якщо дохід ви отримали не в вигляді зарплати за трудовим договором.

Задекларувати вам доведеться доходи, отримані від продажу майна (але тільки в тому випадку, якщо воно перебувало у вашій власності порівняно недовго - менше трьох років; а якщо це нерухомість, куплена за договором - то менше п'яти років).

Також декларації підлягають доходи від джерел, що знаходяться за межами РФ (якщо ви - не військовослужбовець, який несе службу в зарубіжному гарнізоні).

Якщо ви стали спадкоємцем великого письменника, художника, вченого, винахідника і т.д. і т.п., то вам доведеться потурбуватися декларуванням всіх доходів, отриманих за використання його інтелектуальної власності.

Необхідно поділитися з державою і доходами, отриманими від кого-то в дар. Правда, цей хтось не повинен бути вашим близьким родичем (відповідно до закону, до таких належать подружжя, батьки і діти, в тому числі усиновителі й усиновлені, дідусі, бабусі та онуки, повнорідні і неповнорідні (мають загальних батька чи матір) брати і сестри). Подарунки від родичів не оподатковуються. Також не оподатковуються подарунки від кого завгодно у вигляді нерухомого майна, транспортних засобів, акцій, часток і паїв.

Та на жаль, але радість від виграшу в лотерею або на тоталізаторі також буде затьмарена необхідністю повідомити державі про привалило щастя.

Декларувати потрібно всі доходи, отримані за роботу за цивільно-правовим чи трудовим договорами (наприклад, при офіційно оформленої оренді житла) - в тих випадках, коли серед сторін цих договорів немає того, хто за законом однозначно зобов'язаний оформити і сплатити податки.

І навіть на саму звичайну зарплату доведеться подати декларацію, якщо ваш недбайливий роботодавець з якоїсь причини не втримав з неї законні 13% (правда, він зобов'язаний повідомити вас про цю необхідність).

Прекрасно ... І як же мені її подати?

У всіх перерахованих вище випадках подається декларація за формою 3-ПДФО.

Вона повинна надаватися не пізніше 30 квітня року, наступного за роком отримання доходів. (Тобто, якщо ви отримали дохід в 2017 році, то декларацію про це повинні надати не пізніше 30 квітня 2018 року).

Подати декларацію можна на паперовому носії в підрозділ ФНС за місцем проживання. Також можна подати декларацію в електронному вигляді. Для цього її необхідно підтвердити кваліфікованої електронним підписом або подати через офіційний сервіс ФНС - Особистий кабінет платника податків для фізичних осіб . Також на порталі ФНС викладена програма "Декларація" , Яка допомагає сформувати документи за формою 3-ПДФО, і кілька інших допоміжних програм .

Що ж це таке?
Чи потрібно мені подавати декларацію?
А, може, все-таки потрібно?
І як же мені її подати?
Що ж це таке?
Звучить загрозливо, на так?
Чи потрібно мені подавати декларацію?
І як же мені її подати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online