Важно е да знаете: како да добиете бесплатна летна куќа во Русија.

 1. Кој може да добие земјиште бесплатно?
 2. Кој во регионите сега дава бесплатно?
 3. Што треба да направам за да добијам бесплатен сајт?
 4. Извор: https://www.9111.ru

Во оваа статија, драги читатели, ќе дознаете кој има право бесплатно да добива земјиште од државата, кога може да се регистрира како имот и како механизмот за распределба на земјиштето работи во пракса

Во оваа статија, драги читатели, ќе дознаете кој има право бесплатно да добива земјиште од државата, кога може да се регистрира како имот и како механизмот за распределба на земјиштето работи во пракса.

Со измените на Кодексот на земјиште на Руската Федерација, кој стапи на сила на 1 март 2015 година, се разјасни постапката за бесплатно користење на земјиштето или државните парцели на граѓаните. Откако конститутивните субјекти на Руската Федерација ги развиваат релевантните правни документи, практично сите Руси можат да аплицираат за заговор каде што можат да изградат дача, да се вклучат во градинарството и хортикултурата. Во меѓувреме, само привилегирани категории на граѓани можат да го искористат ова право.

Кој може да добие земјиште бесплатно?

Категории на граѓани кои имаат право да добијат бесплатна парцела како имот, како и постапката за нивно обезбедување се утврдени со земјиште законик на Руската Федерација, федерални закони и закони на субјектите на Руската Федерација.

Член 39.5 од земјиште Кодексот на Руската Федерација дава право да добие земјиштето парцела во сопственост:

 • големи семејства (клаузула 6 од член 39.5 од КЗ РФ);
 • некои категории работници (точната листа се утврдуваат од страна на составните субјекти на Руската Федерација) по пет години од денот на пренос на земјиштето за нив за слободна употреба, ако се користи за наменетата цел (клаузула 5, член 39.5 од Land Code на Руската Федерација)

државјанин по истекот на пет години од денот на доделување на земјиштето за слободна употреба за неговата лична подружница, предмет на планираната употреба (клаузула 5, член 39.5 од КЗ РФ). Според адвокатите, спроведувањето на оваа одредба на МК на Руската Федерација, која во суштина дава право да ја прими земјата на сите граѓани, без исклучок, ќе биде оптоварена со голем број тешкотии. Прво, на регионално ниво, треба да се дефинираат општините, каде што ќе бидат доделени парцели за овие цели, а корисниците ќе имаат право и за ова. Второ, усвоена е соодветна законска и регулаторна рамка, што не е брз процес. "Беа усвоени амандмани кои на граѓаните им беа дадени бесплатно правото да добијат бесплатно земјиште, но во реалноста не секој може да го добие, бидејќи сè зависи од достапноста на земјишната парцела и желбата на администрацијата. Ако сеуште имаме бескрајна редица меѓу корисниците за да добиеме бесплатно земјиште, тогаш мислам дека обичните граѓани ќе мора да чекаат цел живот ", вели Инкар Досмасова, адвокат со 9111.ру.

Сојузните закони го обезбедуваат правото да добијат бесплатна сопственост на земјиштето за хероите на социјалистичкиот труд, хероите на Советскиот Сојуз, хероите на трудот на Руската Федерација, хероите на Руската Федерација и носителите на Орденот на славата (Закон на Руската Федерација од 15 јануари 1993 година N 4301-1, федерален закон од 09.01. 1997 N 5-FZ).

Остатокот од формирањето на листата на корисници кои имаат право да добијат бесплатно земјиште во сопственост, како и постапката за нејзино обезбедување, во согласност со став 7 од чл. 39.5 RF LC, одговорност на органите на составните субјекти на Руската Федерација. Но, во сите случаи, само еднаш можете да добиете земја бесплатно.

Важно е да знаете: како да добиете млад семеен дом во Русија.

Кој во регионите сега дава бесплатно?

Регионалното законодавство за ова прашање е добро развиено во Ленинградскиот регион. Така, законот бр. 105-ун "за доделување парцели на поединечни категории граѓани за индивидуално домување изградба на територијата на регионот Ленинград бесплатно" дава право да добиваат бесплатно земјиште:

 • граѓани кои се регистрирани во локалните власти на Ленинградскиот регион, како што им е потребно на станбени простории врз основа на член 51 од Кодексот за домување на Руската Федерација;
 • големи семејства како прашање на приоритет (ако им се потребни станбени простории - од своја страна);
 • млади професионалци не постари од 35 години кои работат во регионот според договор за вработување на мандат од најмалку пет години (мора да бидат признати како потреба од станбени простории);
 • членови на семејството на починатиот херој на Руската Федерација.

За граѓаните, не сметајќи ги младите професионалци кои аплицираат за земјиште, постои минимален период на престој (пет години) во регионот, по што тие можат да го искористат таквото право.

Законот на Нижегородскиот регион од 4 август 2010 година Бр. 127-З "На слободно обезбедување на сопственост на земјиштето на поединечни категории на граѓани за индивидуално домување во регионот Нижегород" содржи 14 категории граѓани кои можат да го остварат правото да добиваат земјиште од државата. Меѓу нив се млади и нецелосни семејства со едно или повеќе деца, деца без родители, воен персонал, чиј век на работа е 10 или повеќе години, ветерани од Втората светска војна, полициски службеници, граѓани кои страдаат од сериозни хронични заболувања.

Во Крим, законот од 15 јануари 2015 година бр 66-ZRK / 2015 им дава на седум категории граѓани право на бесплатно земјиште:

 • ветерани и инвалиди на Големата патриотска војна;
 • ветерани и хендикепирани ветерани;
 • граѓани признати како хендикепирани поради несреќата во нуклеарната централа во Чернобил;
 • рехабилитирани граѓани признати како жртви на политичка репресија;
 • лица кои подигаат три или повеќе малолетни деца;
 • граѓаните кои живеат во куќи признати како итни случаи;
 • семејства каде што секое лице има помалку од 10 квадратни метри простор за живеење.

Наведените лица не треба да поседуваат станбени простории и / или земјиште за изградба. Минималниот период на престој во Републиката е пет години.

Во повеќето други региони, постапката за доделување бесплатни земјишни парцели е утврдена со закон само за големи семејства и одредени категории на специјалисти. Поради промените во МК РФ, кои стапија на сила на 1 март 2015 година, регионалната легислатива во оваа област ќе се промени - како минимум, таа мора да се усогласи со ажурираниот РС ЛЦ. Исто така се очекува дека ќе биде полесно да го остварите вашето право да добиете бесплатна парцела. Државата е заинтересирана да вклучи што е можно повеќе земјиште во економската циркулација. Сепак, не вреди да се очекува дека течните локации ќе бидат бесплатно распределени во близина на поголемите градови или во близина на крајбрежјето на резервоарите. Искуството покажува дека парцелите доделени во најголем дел се наоѓаат во оддалечени области и често не се поврзани со комуналните мрежи. Поради оваа причина, многу корисници, кога станува збор за избор на одредена локација, одбиваат такви "дарови" на локалните власти.

Важно е да се знае: кој може да добие бесплатно сместување во Русија.

Што треба да направам за да добијам бесплатен сајт?

За да го остварат своето право да добијат бесплатна градежна парцела, граѓаните треба да поднесат соодветна пријава до локалната власт во местото на живеење. Листата на потребните документи, во зависност од основата на која се распределува земјиштето, е содржан во Редот на Министерството за економски развој на Руската Федерација од 12 јануари 2015 година N "за одобрување на листата на документи кои го потврдуваат правото на жалителот да купи парцел без наддавање" и регионалните закони.

Важно е да се знае: Како да се добие слободен хектар земјиште во Русија.

Извор: https://www.9111.ru

Дополнителен приход за адвокати: Правна социјална мрежа 9111.ru

Кој може да добие земјиште бесплатно?
Кој во регионите сега дава бесплатно?
Што треба да направам за да добијам бесплатен сајт?
Кој може да добие земјиште бесплатно?
Кој во регионите сега дава бесплатно?
Што треба да направам за да добијам бесплатен сајт?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online