Категорија на полица "А"

 1. Како да се одреди категоријата на услугата живот
 2. Која е категорија на рокот на траење "А" - одговара за воена служба
 3. Што значи во армијата категорија на родот "А-1"?
 4. Што значи категоријата на рокот на траење "А-2"
 5. Што значи "А-3" во војската
 6. Што значи категоријата на фитнес за воена служба "А-4"
 7. Карактеристики на доделување категории "А-1" и "А-2"
 8. Како да ја промените категорија на рокот на траење "А"?
Артур Цупреков

Раководител на Одделот за човекови права на Службата за помош за затвореници во Санкт Петербург

30.881 пати

06.24.2019

Фитнес-категоријата "А" е погодна за воена служба - највисок показател за здравјето на еден службеник. Категоријата "А" на воениот билет значи дека регрутот може да се испрати до сите војници, вклучувајќи ја и елитата: воздухопловни сили, маринци и претседателски полк.

Како да се одреди категоријата на услугата живот

Категории на фитнес за воена служба е индикатор за здравјето, кој се одредува при медицинскиот преглед во воена служба за регистрација и регистрација.

Седум лекари се ангажирани во лекарски преглед: оптометрист, стоматолог, отоларинголог, хирург, терапевт, психијатар, невропатолог. Секој од нив испитува репортер (регрут или војник) и ја испитува неговата медицинска евиденција. Врз основа на добиените резултати и дополнителните испитувања, лекарите утврдуваат дали здравјето на придружниците дозволува да служат во армијата. Кога секој член на воено-медицинската комисија ќе донесе одлука, нацрт-одборот се случува. Тоа одлучува што финалето категории на рокот на траење припишува на млад човек.

Која е категорија на рокот на траење "А" - одговара за воена служба

Категоријата на рокот на траење "А" значи дека регрутот е способен за воена служба без ограничувања за физичка активност. Таа е изложена во два случаи: ако невидливата болест е отсутна или ако е во почетна фаза на развој и не е придружена со функционални нарушувања.

Категоријата на полици "А" е највисока категорија на рокот на траење. Може да се постави за болести:

 • моторни, ендокрини, циркулаторни и нервни системи;
 • во областа на вродени аномалии;
 • во областа на абнормалности во работата на внатрешните органи;
 • инфекции и алергиски реакции;
 • поврзани со видот .

Експертско мислење

Често категоријата на рокот на траење "А" е доделена на регрути кои не поднеле жалби за здравствената состојба или овие поплаки биле игнорирани. Ако не се согласувате со категоријата на соодветност "А", дознајте како да ја промените и да добиете изземање од услугата на страната " Помош за приврзаници ".

Екатерина Михеева, шеф на правниот оддел на Службата за помош на регрутите

Сите регрути со категорија "А" воените ангажман канцеларија испраќа за воена служба. Изборот на трупи, во кој ќе се регрутира, зависи од различни фактори: здравствени индикатори и физиолошки карактеристики, принцип на недостиг на персонал и ред во воените единици.

Категоријата "А" е поделена на четири подгрупи според показателот за намена: "А-1", "А-2", "А-3" и "А-4". Колку е помал бројот, толку е подобро здравјето на младиот човек и помалку ограничувања за изборот на војници.

Што значи во армијата категорија на родот "А-1"?

"А-1" е категорија која е поставена на здрави регрути или приврзаници во кои лекарите од воениот ангажман не најдоа никакви здравствени проблеми. Меѓу сите категории на рокот на траење "А-1" се смета за највисок. Нејзините сопственици можат да служат во маринци, воздушни пловила, напад, гранични сили и специјални сили.

Категоријата на рокот на траење "А-1" е поставена со следниве антропометриски и здравствени показатели:

Индикатор Вредност за категорија А-1 Ограничување на визуелното поле Недостасува или помалку од 20 степени Боја чувствителност Нема абнормалности Висина 170-185 см Висина на говор со шепот од 6/6 м Дебелина 2 степени Нема Намалена исхрана Нема

Ограничувањата за поставување на категоријата "А-1" во војската и дистрибуцијата на трупите можат да бидат поврзани не само со здравствената состојба, туку и со физичките податоци на регрутирачот. На пример, за сервисирање во приземјените трупи, тежината не треба да надминува 90 кг. Ограничувања на растот на армијата за воздушни трупи: од 175 до 190 см.

Што значи категоријата на рокот на траење "А-2"

Категоријата "А-2" значи дека регрутот може да има фрактури на екстремитетите или разни претходни болести. Истата категорија е изложена во случај на бенигни неоплазми, прва степен на дебелина или кариес.

Индикаторите на антропометријата и здравјето за категорија на фитнес за воена служба "А-2" треба да одговараат на следните податоци.

Табела 2. Група А-2, здравствени показатели.

Индикатор Вредност за категоријата "А-2" Вид на воена, специјалност Подводни и површински бродови Возачи и членови на екипажот на резервоари, самоодни пушки, инженеринг возила врз основа на резервоари или трактори Видно поле ограничување Недостасува или не надминува 20 степени Недостасува или не надминува 20 степени Боја чувствителност Нема дихромазија Нема Висина до 185 cm до 175 cm Свитливост на говор со шепот од 6/6 m 6/6 за возачи;

1/4 или 3/3 за членови на екипажот

Степен 2 Дебелина Недостасува недостасува Ниско Исхрана Недостасува недостасува

Што значи "А-3" во војската

Категорија на валидност Канцеларија за воено ангажирање "А-3" изложува регрути кои имаат проблеми со видот, не бараат корекција или други помали здравствени проблеми.

Категоријата А-3 ја презема службата во вакви типови на војници како Министерството за внатрешни работи, единиците на одбраната, возачите и членовите на екипажот на БТР, БМП, ракетните лансери, хемиски единици, противнични пушки. Се карактеризира со следниве индикатори:

Табела 3. Индикатори за категоријата на подготвеност за воена служба "А-3".

Индикатор Значење Ограничување на видното поле Недостасува или помалку од 20 степени Боја чувствителност Нема дихромазија Раст До 180 см Свитливост на говорот со шепот 6/6 m;

5/5 м

Недостаток на дебелина од 2 степен Отсутен недостаток на исхрана

Што значи категоријата на фитнес за воена служба "А-4"

Рок на траење "А-4" значи дека репортерот има проблеми со визуелната острина. Со оваа категорија може да се јавите во сите други типови на војници кои не се наведени претходно. Индикаторите на категоријата "А-4" се прикажани во табела 4.

Табела 4. Група А-4: здравствени показатели.

Индикатор Значење Ограничување на видното поле Недостасува или помалку од 20 степени Боја чувствителност Нема дихромазија Раст До 180 см Свитливост на говорот со шепот 6/6 m;

5/5 м

Недостаток на дебелина од 2 степен Отсутен недостаток на исхрана

Подетални барања за здравствени и антропометриски податоци за групи и видови трупи може да се најдат во прилозите кон Распоредот на болести.

Карактеристики на доделување категории "А-1" и "А-2"

При спроведување Воена медицинска комисија секој лекар го прави својот заклучок, доделува друга категорија за соодветност со индикатор за одредена цел за регрутирачот. Вкупната категорија и бројот на крајот се одредуваат од најлош индикатор. На пример, хирург, терапевт, невропатолог, стоматолог, психијатар, и лицето ЕНТ ставија регрут А-1, а оптометрист - А-2. Во воена картичка Ќе се внесе Категорија "А-2".

Индивидуалниот индикатор е условен. Тој може само да препорача да испрати регрут на овие или други војници. Во реалноста, сè се одлучува на местото на дистрибуција, а изборот на војници зависи од државниот поредок и други фактори.

Како да ја промените категорија на рокот на траење "А"?

Ако сте не се согласувам со одлуката воена регистрација и канцеларија за регистрација, можете да го оспорите. Ова може да се направи не само кога категоријата на рокот на траење беше преценета, но, исто така, ако мислите дека здравствената состојба ви овозможува да добиете повисока категорија на рокот на траење. На пример, можете да ја смените категоријата "А" на не-привлечен "Б" или промена категорија "Б" на "А" за да влезете во елитните војници.

Ако категоријата "А" е одобрена при првична регистрација, до моментот на повикот може да се смени. Регрутник може да биде одобрен од било која категорија, вклучувајќи ги и "Б" или "Д", ако лекарите од воениот ангажман ја откријат здравствената состојба.

Совет за помош на регрути:

Сè додека не се достигне нацрт-староста, тој треба да биде повеќе внимателен кон здравствената состојба. Ако сака да му докаже на воениот комесаријат за присуство на не-привлечна дијагноза, тогаш времето пред повикот треба да биде посветено на потврдување на болеста. Значајни аргументи ќе бидат новите записи кои го потврдуваат фактот за пристап до лекар, како и скорешни резултати од тестот.

Ако категоријата на валидност е утврдена со резултатите од донесувањето на нацрт-настаните, единствен начин да се промени е да се поднесе жалба против тоа во административна или судска постапка.

Опции за регрутирање акција:

 1. Во медицинскиот одбор тие ви доделиле категорија на истекување без да гледате неинвазивна дијагноза. Во овој случај, потребен ви е лекар кој е специјалист за болеста или главен лекар за да побарате упат за дополнителен преглед.
 2. На комисија за регрутирање поставете го степенот на важење и издадете судски налог да испрати. Неопходно е веднаш да се објави несогласување со одлуката и да се побара упатување за лекарски преглед со полно работно време - КМО.
 3. Заклучокот на КМЕ беше незадоволителен. Неопходно е да се прогласи во подрачното воено регистрирање и регистарска канцеларија и истражната комисија за намера да се жали на одлуката на воената регистрација и канцеларијата за упис во суд. Забележете дека треба да поднесете барање до судот пред денот определен во агендата за испраќање.

Во однос на вас, Артем Цупреков, раководител на одделот за човекови права на Службата за помош за приврзаници.

Ние им помагаме на регрутите да добијат воена идентификација или одложување од армијата законски: 8 (800) 333-53-63.

Што значи во армијата категорија на родот "А-1"?
Како да ја промените категорија на рокот на траење "А"?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online