Како да станете жител, а потоа и државјанин на Монако

 1. Визи прашања
 2. Полиција, камери и минимум банкомати
 3. Постојана картичка + 3 месеци во Монако
 4. Картичка за долгорочен престој = 6 месеци во Монако
 5. Според изјавата
 6. Со натурализација
 7. Со крв (Јус Сангинис)
 8. Зошто државјанството во Монако е толку привлечно?
 9. Кој не може да ги користи даночните закони на Монако ...
 10. Банкарски сметки во Монако

Плажи, Ферари, казина, дијаманти, хеликоптери, јахти, Формула 1, Азурниот брег , без криминал, без даноци. Одлично!

Како што велат Французите: " Pour vivre heureux , vivons cach é ", или "Ако сакате да живеете среќно, живејте тајно".

Bonjour од едно од најкул места на земјата. Агол на Европа каде што живеат милијардери, малото кнежество на Монако е одлично место за одмор, најдоброто место за живеење, според 8000 среќни монегаси - една од ретките земји каде што нема данок на личен доход.

Како жител на Монако, не сте обврзани да го поминувате своето време исклучиво во рамките на оскудните граници на една мала држава, но морате да докажете дека сте биле во земјата веќе некое време. Можно е (хипотетички, се разбира) да се инсталира во вашиот стан електроника работи на тајмер, така што домашни апарати периодично покажуваат вашето присуство. Или едноставно можете да го изнајмите вашиот имот во Монако - ова ќе создаде појава на вашето присуство, додека самиот може да биде во соседна земја, бидејќи недостатокот на пасошка контрола во Шенген зоната придонесува за можноста за "распуштање" во Европа.

Визи прашања

Визи прашања

Монако е целосно отворена земја, а ако пред неколку години е неопходно да се печат визи и да се плати за тоа, сега можете да влезете во Монако без виза, се разбира, под услов да имате Шенген или сте среќен пасош на еден од европските земји.

Полиција, камери и минимум банкомати

Полицијата во Монако - секаде, на секој агол и каде што нема полицаец, има безбедносна камера (без сомнение, со полицаец стои зад тоа). Полицијата овде издава парични казни, и често е можно да се види дека претставникот на полицијата собира ѓубре на тротоарот и културно го става во урната.

Жителите на мегаполисите што доаѓаат да се одморат во Монако се чувствуваат лесно во клаустрофобијата - земјата е толку мала што, на пример, наоѓање на банкомат кој разменува руски рубљи или турска лира буквално може да биде на другиот крај на државата (т.е. во квадратен километарски радиус). За да подигнете пари, ќе мора да нарачате такси. Ова е можеби многу тежок потсетник дека Монако не е најмодерната европска земја.

Се чини дека Монако е место каде што луѓето се обидуваат да најдат најмногу пари за купување автомобили, луксузни јахти и скапи недвижности. Се чини дека локалните жители не сакаат да го променат светот, да измислат нешто ново и да воведат иновации; во најдобар случај, тие преземаат чекори за зголемување на сопственото богатство.

Се разбира, нема ништо лошо во стремежот да се живее добро, но се чини дека во Монако највисок приоритет им се дава на парите: да се зачува и да се зголеми капиталот, да се инвестира во постојани проекти и да се најдат оптимални можности за инвестирање, а во исто време да не измислуваат ништо ново.

И покрај промената на вредностите во животот кон збогатување на материјалот, Монако останува епицентарот на деловниот живот, културните настани, спортот и сè уште е магнет за богатите и познати претставници на шоу-бизнисот, политиката и спортот. Значи, како да добиете дозвола за престој во Монако, и кои документи за тоа обезбедуваат:

- важечки пасош;

- извод на родените;

- потврди за брак / развод (доколку ги има);

- потврда за немање на криминално досие во последните пет години на последното место на живеење;

- дипломи за образование / потврда за професионално искуство и потврда за приход. Сите документи мора да бидат преведени на француски јазик ;

- закуп на недвижен имот во Монако за период од најмалку една година или потврда за сопственост на локално домување;

- договор за набавка на електрична енергија за изнајмениот стан / сопствено домување;

- да направи политика за здравствено осигурување важечка во Монако;

- Пополнете апликација за сместување во форма на Служба за јавна безбедност ( Surete Publique ).

Постојана картичка + 3 месеци во Монако

Постојаниот статус бара од апликантот да поминат најмалку три месеци во Монако во текот на годината. Имајте на ум дека сето ова време жалителот е предмет на даночните закони во земјата на неговото државјанство.

Картичка за долгорочен престој = 6 месеци во Монако

Правилото од три месеци се применува доколку барателот не добил привилегија од карт и не станал жител на Монако. Во овој случај, апликантот мора да докаже дека троши најмалку шест месеци годишно во Монако.

Во Монако постојат три вида на дозвола за престој.

 1. " Carte de sejour temporaire " е најниско ниво картичка, која е добра само за една година. Да, овој документ ви дава законско право на живот во Монако , но откако ќе треба да го обновите правилно, а исто така да докажете дека сте биле на територијата на Кнежевството за минимално неопходно време.
 1. По две обновувања на картичката од прво ниво, можете да добиете " carte de sejour ordinaire ". Овој документ е веќе многу импресивен и е погоден за оние кои планираат да останат во земјата повеќе од една година.

 1. " Carte de jour privilée " е највисокото ниво на дозвола за престој, кое бара да поминат половина година во земјата. Денес во Монако има околу 30.000 луѓе кои поседуваат овој документ. Тие, исто така, велат дека за да се добие тоа, неопходно е да поседувате два од три јазика: француски, а исто така и италијански или англиски, но овие информации не се потврдуваат на официјално ниво.

Тие, исто така, велат дека за да се добие тоа, неопходно е да поседувате два од три јазика: француски, а исто така и италијански или англиски, но овие информации не се потврдуваат на официјално ниво

Пред да започнете со проучување на информациите за добивање на државјанство, треба да знаете дека двојното државјанство е строго забрането и не е признато од Кнежество Монако, така што ќе мора да се откаже од постојното државјанство на вашата земја.

Според изјавата

По достигнувањето на 18-годишна возраст, лицето родено во Монако од родители родено во Монако, или од некој чии предци на главната линија биле Монегаскес, но одбиле да добијат државјанство на Монако, може да поднесе барање за државјанство. Истовремено, неопходно е да се достави доказ дека Кнежеството е законски или вистински престој на жалителот во детството.

Со натурализација

За да добиете пасош од Монако преку натурализација, ќе треба да ги исполните следните критериуми и да испратите официјално барање:

- да се откаже од секое странско државјанство и да не работи во јавниот сервис на друга земја;

- во моментот на поднесување на пријавата за постојано живеење во Монако во последните 10 години (почнувајќи од 18-годишна возраст)

Додека десетгодишниот период е минимум за поднесување барање, постојното законодавство предвидува посебни одредби кои му овозможуваат на принцот или владејачкиот принц да направи исклучок и да даде државјанство ако неговата милост смета дека жалителот е "достоен за оваа чест".

Со крв (Јус Сангинис)

Монако државјанство автоматски му се доделува на дете под 18-годишна возраст, ако неговиот татко или мајка се стекнал со државјанство преку натурализација или ако неговата мајка од која било друга националност го надживела својот покоен сопруг, државјанин на Монако.

Зошто државјанството во Монако е толку привлечно?

Зошто државјанството во Монако е толку привлечно

Дали сте странец? Дојдете овде и живејте неколку години, поминете помалку од 90 дена во текот на годината во вашата матична земја и може да бидете ослободени од данокот на капитални добивки.

Покрај фактот дека ова е гламурозно место со топли плажи, одлична гастрономија и моќ на јавноста, не постојат ограничувања за странци кои отвораат банкарска сметка или сакаат да купат имот во Монако .

Вреди да се запамети дека во директното оданочување на земјата постојат неколку исклучоци:

- сите компании кои работат и добиваат приходи од патенти и права на литературни или уметнички дела се оданочуваат со 33,33% од добивката;

- сите компании кои заработуваат повеќе од 25% од нивниот промет надвор од Кнежевството, како и компаниите чија активност е да генерираат приходи во странство, исто така, се принудени да плаќаат даноци.

Имајте на ум дека ниту една од точките не може да се смета за професионален совет. Како и секогаш, консултирајте се со даночен советник пред да преземете драстични чекори.

Кој не може да ги користи даночните закони на Монако ...

Монако обезбедува и ќе продолжи да обезбедува повластено оданочување. Така, жителите ќе можат да ја намалат даночната основа во други земји на минимум.

Веројатно вреди да се разјаснат ...

Ако живеете во земја чиј закон вклучува плаќање данок на доход остварен во кој било дел од планетата, тогаш дозволата за престој во Монако може да помогне во вашата даночна ситуација. Затоа, веројатно е дека граѓаните на САД нема да имаат корист од даночната перспектива на Кнежеството. Тие ќе треба да се откажат од своето државјанство за да го елиминираат даночното оптоварување, но дури и тогаш постојат закони кои бараат декларација и понатамошно оданочување.

Покрај тоа, француските граѓани кои не можат да докажат дека живеат во Кнежевството за период од 5 години до 31 октомври 1962 година, подлежат на данок на доход, дури и ако тие постојано живеат во Монако. Еритреја и Филипините се уште две земји (освен САД) чии граѓани се обврзани да плаќаат даноци ширум светот.

Банкарски сметки во Монако

Во моментот, околу 60 милијарди евра се чуваат во банките во Монако, од кои 70 отсто се во сопственост на нерезиденти.

Од 2014 година, еден од условите за престој е да има банкарски депозит во минимален износ од 1 милион евра.

Ако сакате да отворите бизнис, да побарате дозвола за престој или да сакате да разјасните како да добиете државјанство на Монако , можете да се јавите во одделот за "меѓународни постапки" на Комората за економски развој CDE

Адреса: 2 rue de la Leta

MC 98000 Монако

Телефон: +377 97 98 68 68

www.cde.mc

Како што е наведено претходно, исто така ќе треба да направите депозит со локална банкарска институција. Големината варира во зависност од статусот за кој аплицирате.

Со оглед на потребната големина на депозитот, како и цената на недвижниот имот во Монако и трошоците за живот во Кнежевството, може да заклучиме дека Монако не е буџетска опција. Сепак, во зависност од вашата даночна состојба, легалното живеалиште во Монако може да ве спаси милиони.

Зошто државјанството во Монако е толку привлечно?
Дали сте странец?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online