Како да пронајдете добавувачи за вашата онлајн продавница

 1. Каде да барате снабдувач
 2. Списанија и весници
 3. Изложби, саеми и конференции
 4. Локални производители и дилери
 5. Добавувачи на конкуренти
 6. Пакување
 7. Онлајн каталози
 8. Добавувачи каталози
 9. Добавувачи од Европа и САД
 10. Кина и азиски добавувачи
 11. Како да изберете добавувач

Постојат два начина да се пополни онлајн продавницата со стоки:

 • направете го тоа сами;
 • нарачајте стоки од големо.

Во двата случаи, се соочувате со проблемот да пронајдете добавувачи од кои ќе купите материјали, компоненти, опрема или готови производи. И ова прашање не може да се реши еднаш и за сите. Партнерот може да банкротира, да ги зголеми цените, да го смени опсегот или квалитетот на производите, и ќе мора да барате нов извор на набавка.

Каде да најдеме соодветни добавувачи и како да го избереме најдоброто, кажуваме во статијата.

Каде да барате снабдувач

Пребарувачи

Напишете го името на потребниот производ во полето за пребарување на Yandex или Google и додајте го зборот "големо" или "добавувач".
Напишете го името на потребниот производ во полето за пребарување на Yandex или Google и додајте го зборот големо или добавувач

Не запирајте на првата страница на проблемот, стигнете до 10-ти или 20-ти. Производителите ретко се обрне внимание на убавината и удобноста на сајтот, не трошат пари за пребарување промоција, па нивните сајтови не спаѓаат во Топ-10. Можете да ја видите само страната со текстот "За компанијата" и линкот за преземање на цената. Сепак, грдиот сајт не значи дека производите ќе бидат лоши, а условите за соработка се непрофитабилни.

Напиши, или подобро повикајте ја компанијата, побарајте ја цената и условите за испорака. Изберете неколку опции, обрнете внимание на цените и минималниот износ на купувања. Производителот ќе има поевтини производи, но минималниот налог може да биде премногу голем за вас. Во овој случај, посредниците може да ви бидат корисни.

Списанија и весници

Во офлајн печатените публикации, можете да најдете реклами за големопродажба на стоки. Има нешто што не е на Интернет. Изберете тематски изданија. На пример, објавувањето на продажбата на големопродажба на рибарски прачки најверојатно ќе биде во списанието Quiet Life of a Fisherman.

Некои од овие публикации веќе почнаа да одат на интернет. На пример, списанието "Лесна индустрија. Куриер Места PDF верзии на броевите на сајтот. Можете исто така да најдете вести за индустрија и конференции.

Изложби, саеми и конференции

Професионалци се собираат на конференции во индустријата за да најдат партнери и да видат што постигнале конкурентите. Таму може да се сретнете со искусни играчи и newbies кои сакаат да се направат познати. Многу често на такви настани, организации нудат попусти и интересни опции за соработка.

На конференции и изложби, секој е подготвен да има разговор и ќе биде среќен да одговори на вашите прашања на сметка на набавки и производ мешавини, ви овозможи да ги испитаме примероци на производот, или дури и да даде сувенири или семплери.

Побарајте настани за вашата индустрија во пребарувачите и веб-сајтовите:

 • expomap.ru - календар на руски изложби.
 • expocentr.ru - календар на меѓународни изложби, конгреси и форуми.
 • exponet.ru - потрага по изложби во градовите на Русија.
 • expolife.ru - каталог на руски и меѓународни изложби.

Локални производители и дилери

Можно е во вашиот град да има мала фабрика која ги произведува производите што ви се потребни или регионален склад. Дознајте кои бизниси се во соседството. Вака Владимир Григорьев, сопственикот, го нашол својот снабдувач онлајн продавница за чевли рачно изработени Afour :

Голем плус во купувањето од производителот е пониска цена отколку од дистрибутерите. Но, исто така има и недостатоци:

 • во Русија нема многу фабрики чии производи лесно може да се продаваат преку онлајн продавница;
 • голем производител може да одбие сомнителна соработка со почетник, а не премногу добро позната, па дури и електронска продавница.

Добавувачи на конкуренти

Ако сте задоволни со производите на конкурентот, обидете се да дознаете кој ги снабдува со него:

 • Се преправате дека сте клиент и побарајте од менаџерот на продавницата од каде што е производ.
 • Направете пробно купување и проучување на пакувањата и гарантните документи, тие може да бидат снабдувач.
 • Пребарувајте го сајтот или побарајте сертификати за квалитет.

Што е плус за работа со конкурент снабдувач? Добивате доверлив партнер чиј производ сте сигурни.

Но, ако се надевате на ваков начин брзо да се израмни и да ја стигнете противничката продавница, тогаш ова е намерно катастрофална идеја. Најверојатно нема да ги добиете истите поволни услови за соработка во почетната фаза.

Видете исто така: Како да анализираме податоци за конкурентите на Интернет? 12 прашања и 9 услуги

Пакување

Појдете низ продавниците и погледнете го пакувањето на стоките што ќе ги продадете (или слични). На секој производ постои етикета на која е означена податоците на производителот или дилерот - понекогаш тоа е само името на правното лице. Контактирајте ги и прашајте за асортиманот и условите за соработка. Најверојатно ќе најдете многу други производи со сличен квалитет од вашиот предмет.

Видете исто така: Пакување онлајн продавница (како да се направи сигурно и убаво)

Онлајн каталози

Во резултатите од пребарувањето, веројатно ќе најдете неколку онлајн директориуми кои содржат добавувачи на големо. Веледрогерите во нив во склопот се поделени според предметот за да го олеснат пребарувањето. Понатаму даваме примери за вакви директориуми.

Добавувачи каталози

Руски добавувачи

Предностите на работа со локалните снабдувачи во отсуство на јазична бариера, брза испорака и способност лично да го потврдат квалитетот на стоките пред купувањето. Минус во цената: стоките од странски производи од руски дилер се продаваат со голема маржа. Ако најдете добри стоки произведени на локално ниво по цени пониски од оние од Западен, држете се до овој добавувач.
Предностите на работа со локалните снабдувачи во отсуство на јазична бариера, брза испорака и способност лично да го потврдат квалитетот на стоките пред купувањето

Најголемите каталози на добавувачи кои работат во Русија:

Друга варијација на каталогот - огласни табли, тип avito.ru - Исто така, често може да најдете рекламни компании за големопродажба.

Плус, можете да пребарувате во стандардните директориуми на компании и компании:

Добавувачи од Европа и САД

Додека во Русија постојат неколку висококвалитетни брендови, увезената стока им наметнува поголема доверба на луѓето. Обично квалитетот на стоките од Европа или САД е висок.

Сепак, не сите западни компании се подготвени да работат со руски клиенти. Покрај тоа, со таква соработка, ќе добиете документи, вклучувајќи царина, и трошоци за испорака. Пред да нарачате, осигурете се дека ви треба поблиска или поевтина точка.
Сепак, не сите западни компании се подготвени да работат со руски клиенти

Примери на каталози на големо:

И да погледнам во големопродажниот дел на најголемиот малопродажен пазар. etsy.com .

Кина и азиски добавувачи

Кинеските веб-страници се рај за оние кои обожаваат секакви неопходни а не премногу работи со неверојатно ниски цени. Но, квалитетот на овие работи е секогаш мистерија додека не ги добиеш. Можете да купите многу кул работи со смешна цена која можете да ја продадете со профит, или можете да добиете производ со таков квалитет што нема да биде вредно дури и на копеците што ги потрошивте на него.
Кинеските веб-страници се рај за оние кои обожаваат секакви неопходни а не премногу работи со неверојатно ниски цени

Затоа, се додека не најдете сигурен снабдувач на азискиот пазар, бидете внимателни: секогаш правете мал пробен откуп или прашувајте за сонди, побарајте сертификати, постепено создавајте импулс.

Каталози на добавувачи од Азија:

Видете исто така: Како да се најде сигурен снабдувач на AliExpress

Како да изберете добавувач

По собирањето на цените, појаснувајќи ги условите за купување, веќе можете да разберете кои добавувачи воопшто не се соодветни и кои можат да станат ваши партнери. Оние кои престојуваат треба да бидат контактирани или појасни во кореспонденцијата на следниве прашања:

 1. Која е цената на стоките по единица или по многу?
 2. Која е минималната серија на производи за купување?
 3. Дали е ова честа фигура за целиот ред или за секој производ исто така има минимум?
 4. Кои се минимуми за купување за одреден период, на пример, колку треба да се нарача минимум месечно?
 5. Каде се складиштата со стоката?
 6. Кои се условите за испорака? Дали има превоз за испорака? Ако не, како е направена испорака на стоки?
 7. Кои гаранции обезбедува снабдувачот ако ги достави?
 8. Дали има сертификати за производи?
 9. Кои се начините да се плати за нарачката?
 10. Кои се условите за плаќање? Дали се потребни пресметки за однапред или заштеда?
 11. Може ли да користам одложено плаќање?
 12. Дали постојат попусти и какви се условите за нивно обезбедување?
 13. Дали треба да направам безбедносен депозит?
 14. Колку често стоката е испорачана до добавувачот? Дали испраќаат известувања за ажурирање на производ?
 15. Дали добавувачот испраќа известувања за промената на цените на стоките?
 16. Дали има известувања за престанок на испораките на какви било производи?
 17. Како се одредува бракот? Кои се условите за враќање и размена на неисправни производи?
 18. Дали е можно да се вратат или разменат неликвидни производи? Кои се условите?

Собери ги сите одговори во табелата за полесно да ги споредиш. Некои совети:

 • Не застанувајте кај еден добавувач, изберете 3-4 соодветни.
 • Ако постојат добавувачи на стоки во Русија, полесно е да се почне со нив. Вие сте гарантирано брзо да ја примите стоката и да можете брзо да започнете со продажба.
 • Не ги давајте веднаш сите нарачки на добавувачи од Кина и Азија, додека не ја проверите во практиката нивната сигурност.

Во секој случај, запомнете дека во разговор во фазата на преговарање, секој менаџер се обидува да ги презентира условите за работа со неговата компанија во најдобро светло. И само во фаза на склучување на договорот ќе можете да ги видите стапици кои не биле забележани порано. Па бидете внимателни и со среќа во наоѓање на сигурен снабдувач!

***

Барате снабдувач за вашиот нов бизнис на Интернет? Отворете онлајн продавница на Ecwid, тоа е брзо и бесплатно.

Креирајте продавница бесплатно

И прочитајте ги статиите:

За авторот

Алина Вашурина - директор по PR на Ekvide. Пишува за да ги инспирира и едуцира читателите за сè што е поврзано со е-трговија. Тој сака да патува и води маратони.

Што е плус за работа со конкурент снабдувач?
Која е минималната серија на производи за купување?
Дали е ова честа фигура за целиот ред или за секој производ исто така има минимум?
Кои се минимуми за купување за одреден период, на пример, колку треба да се нарача минимум месечно?
Каде се складиштата со стоката?
Кои се условите за испорака?
Дали има превоз за испорака?
Ако не, како е направена испорака на стоки?
Кои гаранции обезбедува снабдувачот ако ги достави?
Дали има сертификати за производи?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online