Како да потпише договор за заем, а не реченица: главните трикови на банките

  1. Датум на заем
  2. Целосен трошок за кредит
  3. Постапка за плаќање
  4. Датум на плаќање
  5. Банкарски трошоци
  6. Казна за задоцнето плаќање
  7. Предвремено раскинување на договорот
  8. Вашите права се заштитени со закон.

Кредитните програми обезбедени од страна на банките честопати заземаат не повеќе од една страница и ветуваат многу поволни услови за отплата. Во исто време, договорот за заем не се вклопува во дури 10 страници, тој е застрашувачки со терминологија и голем број поени. Иако не вреди потписот и банката и клиентот нема да добие заем. Честопати, заемодавците се потпираат на правна неписменост, брза и доверливост на граѓаните и се обидуваат да стекнат што поголема моќ над позајмувачите, додавајќи на договорот поволни поени. Како да се избегне импресивен долг и на што треба да обрнете посебно внимание?
Често се препорачува внимателно да го прочитате договорот, без брзање, да удрите и да поставувате прашања. Ова е точно, но може да се збуни во смисла и да не прави разлика помеѓу соодветните законски барања и лукавите трикови.

Датум на заем

Неопходно е да се остане на денот на заемот Ова е денот од кој започнува интересот. Датумот може да го пресмета денот на преносот на износот или денот на кредитирање на сметка на заемопримачот. Првата опција е корисна за банките, втората - за вас. Банките се обврзани да префрлаат пари не подоцна од следниот ден, но потврдата за работа може да потрае од 3 до 5 дена. Покрај тоа, имате право да го одбиете заемот делумно или во целост само до датумот договорен во договорот.

Целосен трошок за кредит

Покрај каматата на заеми, банките можат да наплатат различни такси и да наметнат непотребни услуги за вас. Законот ги обврзува заемодавателите да ги пресметаат целосните трошоци на кредитот, земајќи ги предвид сите дополнителни услуги. Овој износ е секогаш во договорот за заем и е за неа да ја процени атрактивноста на програмите за заем, додека идните зајмувачи често изгледаат само на интерес. Покрај каматата на заеми, банките можат да наплатат различни такси и да наметнат непотребни услуги за вас

Постапка за плаќање

Договорот може да се појави како ануитет или диференцијално плаќање. Не плашете се од овие зборови, за да дознаете кој од вас е доволно задоволен.
Ануитетната исплата значи дека износот на месечни исплати е непроменет во текот на траењето на договорот. Плус на таквото плаќање е дека треба само да ја запамтите оваа бројка и да не се појават тешкотии. Недостатоци за вас, како заемопримач, е тоа што за прв пат (една година, а можеби и неколку години), најголем дел од плаќањата ќе бидат интерес за заемот. Ова значи дека заштедата нема да работи. Во последниот месец на исплата може да се појави дека останува да се плати прилично голем износ. Ова е главен долг. За да избегнете проблеми, внимателно прочитајте го распоредот за плаќање.
Банките сакаат ануитет исплата, бидејќи тие се осигурани од загуба на интерес во случај на неисполнување на обврските од страна на должникот. Покрај тоа, приходот од заемот е поголем.
Диференцијалното плаќање одамна е единствената опција достапна во Русија. Разликата е во тоа што износот на плаќањата кон крајот на периодот на заем постепено се намалува. Ова се должи на фактот дека најголем дел од плаќањето е главен долг, а каматата се наплаќа за целиот износ на кредитот. Помалку долг - помалку и камата. Изберете ја оваа опција ако сте спремни да платите големи количини веднаш. Подоцна можете да заштедите добро на интерес.

Датум на плаќање

Операцијата за вршење на плаќања се одвива според едноставна шема, но постои точка што е важно да се разгледа. Денот кога ќе го депонирате износот на месечна исплата на вашата сметка не се смета за датум на исполнување на обврските за кредитирање. Само кога банката ги пренесува парите на кредитот, обврската на заемопримачот се смета за исполнета. Може да има ситуација каде што направивте сé што е навремено, а доверителот ги кредитираше парите подоцна. Казните во овој случај плаќа заемопримачот. Затоа, треба да биде јасно наведено во договорот за заем дека средствата се кредитираат на кредитна сметка не подоцна од одреден ден.

Банкарски трошоци

Бидете сигурни дека ќе бидете сигурни дека не сте одговорни за екстра банкарските трошоци поврзани со кредитирањето
Бидете сигурни дека ќе бидете сигурни дека не сте одговорни за екстра банкарските трошоци поврзани со кредитирањето. Ова е една од најчестите грешки поради кои должници губат пари. Јасен износ на трошоци не е утврден со закон, што значи дека банките можат да наплатат колку што е потребно, дури и ако износот на трошоците е повисок од заемот. На пример, заемодавачот може да го задолжи заемопримачот да ги плати сите правни трошоци, доколку ги има. Невозможно е да се поднесе жалба или да се оспори оваа клаузула по потпишувањето на договорот. Најдобро решение ќе биде да не се справи со таква банка.

Казна за задоцнето плаќање

Казните се казнуваат од страна на сите банки, само износот на казната варира. Таа е означена како процент и почнува од 0,1% на ден. Пресметајте однапред колку оддолжување ќе ве чини една недела. Во некои банки, казните се неразумно високи, не го потпишувајте договорот со 1,5% дневно или 370% годишно ако не сте сигурни дека можете да вратите толку голема парична казна.

Предвремено раскинување на договорот

Таа треба да ги разјасни случаите во кои банката има право да го раскине договорот еднострано. Ако тоа се случи, за многу кратко време (од 10 дена до еден месец) ќе мора да ја платите целата сума, вклучувајќи ги каматата и казните. Предвремено раскинување на договорот се применува не само по сериозни прекршувања на договорот, туку и во голем број други случаи. На пример, банката може да го раскине договорот ако не сте го известиле навреме за промена на вашиот брачен статус, финансиска состојба и многу повеќе. Многу е тешко да се предвидат сите случаи, но можно е да се заштитат себеси од ризици до максимум.

Вашите права се заштитени со закон.

Вашите права се заштитени со граѓанското право, со законите "Заштита на правата на потрошувачите" и "На банките и банкарските активности". Не дозволувајте банките да ве заведат и да потпишат договори на најповолни услови.

Извор на

Како да се избегне импресивен долг и на што треба да обрнете посебно внимание?
Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online