Дмитриј Медведев кажа како да стане заменик на Државната Дума за 6 милиони рубли

Дмитриј Медведев воведе предлог-закон за реформирање на изборниот систем на Државната Дума. Секој кандидат ќе се кандидира од одредена територија, партиите нема да мора да собираат потписи, а набљудувачите ќе можат да гласаат и да го емитуваат снимањето на интернет. Покрај тоа, законот вели дека како да стане заменик за 6 милиони рубли на лични средства.

Претседател Дмитриј Медведев воведен во Државна Дума нацрт-законот "за избор на пратеници на Државната Дума на Сојузното собрание на Руската Федерација". Прес-службата на Кремљ објави потврда за нацрт-законот. Текстот на документот во јавниот домен сè уште не е објавен.

Предлог-законот вклучува промена во постојниот систем за формирање на долниот дом на парламентот. Првата иновација има за цел да обезбеди секој регион и секоја административна единица на земјата да има претставник во Државната Дума. Сега некои региони "не го добиваат" заменик.

За да се поправи ситуацијата, претседателот предлага да ја подели земјата на 225 територијални единици, врз основа на населението. Секој кандидат од Државната Дума ќе се кандидира од една од овие територијални единици. Нема да има федерални листи. Нема да има непартиски кандидати. Секоја страна ќе добие право да ги номинира своите претставници во оние региони каде што смета дека е потребно, но не повеќе од четири кандидати за територијална единица. Општата листа на партијата која сака да учествува на изборите мора да содржи најмалку 100 кандидати.

Од изјавата за нацрт-законот не е јасно како да се справи со ситуацијата, ако само една партија ги номинира своите кандидати во една од територијалните единици или сите партии ќе бидат "заборавени" за територијата воопшто.

За учество на изборите ќе биде многу полесно. Колекцијата потписи е откажана. Документи во ЦИК може да се испрати преку Интернет. Страните ќе можат да објавуваат информации за приходите и имотот на кандидатите на нивните веб-страници, а не на веб-страницата на ЦЕЦ, како што се сега.

Интересно, законот дозволува формирање на изборни фондови не само за партиите, туку и за индивидуалните кандидати. Кандидатот средства не може да надмине 6 милиони рубли, и може да се формира само од партијата билет и лични средства на кандидатот. Може да се претпостави дека малите партии ќе бидат среќни да ги вклучат во своите списоци на луѓе кои се подготвени да учествуваат во изборната кампања исклучиво на сопствен трошок.

Што се однесува до предизборната кампања, законот воведува регулирање на учеството на онлајн публикации во неа. Тие се предмет на истите барања како и на медиумите. Тоа е, условите за плаќање треба да бидат отворени и исти за сите страни.

Предлог-законот го задржува правото на набљудувачите да фотографираат и видео на избирачките места, а исто така ја гарантира можноста за континуирано онлајн емитување на процесот на гласање и пребројување на гласовите.

Конечно, Дмитриј Медведев, како што ми вети претходно, предлага намалување на влезната бариера во Државната Дума од 7 на 5 отсто.

Предложените иницијативи станаа дел од политичките реформи, за кои Дмитриј Медведев зборуваше на крајот од декември минатата година, наспроти масовните протести против резултатите од изборите во Државната Дума. После тоа, претседателот ги претстави предлозите за избор на гувернери, за олеснување на регистрацијата на партиите и за намалување на бројот на потписи за претседателската номинација. Државната дума ќе ги разгледа овие три сметки во првото читање во еден пакет на вонредна пленарна седница на 28 февруари.


Изберете фрагмент со текстот за грешка и притиснете Ctrl + Enter

Как перевести жилое помещение в нежилое правильно
Перевод жилого помещения в нежилое – насущный вопрос. Он может интересовать и многих предпринимателей, которые решили открыть свой бизнес, и собственное помещение в подходящем месте у них для этого есть

Чем сверлить керамогранит, как лучше это сделать?
В современном строительстве все большую популярность приобретает керамогранитная плитка. Изначально этот материал планировался для технического применения, поэтому при его создании акцент делался на такой

Как купить землю под строительство коммерческого объекта?
В любом крупном городе купить земельный участок под строительство – это та еще задача. Свободной земли практически не осталось. Дефицит, в свою очередь, провоцирует рост цен. Впрочем, это обстоятельство

Что такое намеренное ухудшение жилищных условий и как определяется факт его совершения
В 2005 году в ЖК РФ появился новый термин «намеренное ухудшение жилищных условий». В ст 53 он трактуется, как действия, способствующие ухудшению условий проживания. Как показывает практика, основная

Как избавиться от домашних муравьев
Зайдя однажды на кухню, вы вдруг осознаете, что уже не единственные хозяева в своей квартире — ваша законная жилплощадь захвачена полчищами муравьев, одними из самых зловредных домашних паразитов. Первая

Ипотека в Сбербанке — как выбрать, как оформить и как получить
Для многих граждан ипотечный кредит — единственный шанс купить собственное жилье. Оформить ипотеку можно в большинстве российских банков. Однако наибольшей популярностью у заемщиков пользуется Сбербанк,

Как организовать свое дело
Чтобы получить подробное руководство  для открытия своего дела, узнать последовательность этапов и их особенности, необходимо почитать данную статью. Чтобы организовать свое дело, и в случае,

Как корреспондент kommersant.ru делала ремонт в своей новостройке.
Вместе с ключами владельцу новостройки выдают пластиковую ручку. "Вот вам пока одна, откроете с её помощью все окна, проверите, всё ли в порядке. А потом, когда закончите чистовую отделку, мы вам выдадим

Как делится наследство после смерти мужа между женой и детьми?
Сталкиваясь с необходимостью получить и оформить имущество после смерти мужа, жена должна быть осведомлена в том, как это происходит, кому какая доля имущества переходит, кто и на что имеет право, как

Как бороться со стрессом
Стресс — это не то, что с вами случилось, а то, как вы это воспринимаете” . Ганс Селье В стремлении описать неизъяснимый мир человеческой души ученые придумали много новых слов, но тем самым, похоже,

We have 4 guests online